Hopp til hovedinnholdet

Hvilken rett til støtte har jeg som lærling dersom jeg vil flytte på hybel?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg jobber som lærling i bhg første året har ett år igjen av lærlingtiden min .. Bor hjemme hos min mor og betaler ingenting der.. jeg vil gjerne flytte for meg selv, hva kan jeg ha krav på av økonomisk hjelp??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Fra Lånekassen gjelder følgende regler:

 

Dersom du er lærling og har ungdomsrett, se: www.lanekassen.no/Hovedmeny/Stipend-og-lan/vg/Ungdomsrett/ kan du ha rett til bostipend dersom det er mer enn fire mil mellom foreldrehjemmet og lærlingplassen. Det gjelder også dersom reisetiden er på mer enn tre timer samlet reisetid hver dag, eller det er særlige forhold som gjør at du må bo borte.

 

Bor du borte fra hjemstedet ditt i læretiden, kan du også få reisestipend som ikke blir behovsprøvd mot inntekt og formue. Reisestipendet er et tilskudd til tre reiser tur-retur i løpet av ett år og blir regnet ut fra avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen. Du må betale en egenandel på 1 010 kroner per år.

 

Merk at støtten blir eventell grunnstipend og foreldrestiipend vil bli redusert dersom du har lærlinglønn, trygd eller pensjon. Har du lærlinglønn, trygd eller pensjonsytelser i søknadsperioden, blir det trukket 60 øre av stipendet for hver krone du tjener. Her kan du lese mer om hvordan foreldrene og din egen inntekt/formue kan påvirke hvor mye støtte du har rett til:

Dersom du er lærling og ikke har ungdomsrett, gjelder reglene for høyere og annen utdanning for deg. Se: www.lanekassen.no/Hovedmeny/Stipend-og-lan/Hoyere-utdanning/Larlinger-uten-lovfestet-rett-til-videregaende-opplaring/

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte