Hopp til hovedinnholdet

Flytte til Oslo. Stipend og lån. Når bør vi lete etter hybel.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg og en vennine har veldig lenge hatt lyst til å reise til Oslo å studere eller jeg har lyst til å ta min læretid mens hun studerer. Vi ser for oss at vi finner en hybel sammen så det blir litt billigere for oss. Men jeg lurer på hvor mye støtte og stipend vi har rett på? Jeg har sett litt rundt forbi på nettet men finner ikke ut så mye. Vi bor begge mer en 500km borte ifra Oslo så vi for vell borteboer stipend? men det klarer vel ikke å dekke en månedsleie av en hybel? Vi må jo ha litt penger til dagligvarer og slikt. Dette blir som sakt ikke før i år 2013-2014 så når bør vi begynne å søke å lete etter hybel? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Det å flytte hjemmefra er både spennende og litt skummelt. Det viktigste er at du allerede nå kan begynne å forberede deg på hvordan det er å bo hjemmefra. Du bør sette opp et budsjett for hvor mye penger du planlegger å bruke hver måned, hvor mye penger du eventuelt får i stipend fra Lånekassen, samt alle utgifter og inntekter du har.

 

Hvor mye dere kan få i støte avhenger av om dere er i ordinær videregående utdanning, lærlinger eller om dere skla være studenter på høyere eller annen utdanning.

 

Lag en plan for hvor mye penger du har, hva som koster og hvilke regninger som må betales hver måned. Jeg har lagt ved noen artikler under dette svaret som kanskje kan være til litt hjelp her.

 

Et annet tips er å legge godt merke til hva ting koster når du er i butikken framover. Når man skal flytte hjemmefra for første gang er det lett å glemme utgfiter til småting som toalettpapir, vaskemiddel og liknende. Finn gode og billige alternativ, og skriv ned alle artikler som må kjøpes inn når du skal bo for deg selv.

 

Tenk godt gjennom hvordan dere vil bo. Pris, avstand fra sentrum, standard osv - hva er viktigst for dere og hva har dere råd til? Hvis dere tenker å leie privat, tenker dere en leilighet for bare dere to eller er det aktuelt å bo i et større kollektiv med flere andre? Sjekk priser og sett deg inn i leiemarkedet. Vær også nøye med å finne ut hva som faktisk er inkludert i leieprisen, i forhold til for eksempel strøm. Hvis du har spørsmål om leiekontrakt, depositum eller dine rettigheter når det gjelder å leie et sted å bo, ta gjerne en prat med Leieboerforeningen.

 

Det lønner seg å være tidlig ute. Allerede nå kan du sette deg inn i markedet for å skaffe en oversikt over hvilke leiepriser som gjelder, hvilken standard ulike leilighetene har, beliggenhet etc. I artikkelen under dette svaret finner dere link til nettsider med leiligheter til leie og andre tips til boligjakten. Sett dere inn i dette allerede nå.

 

Rundt studiestart er kampen om leiligheter i Oslo veldig hard. Det er mange på alle visninger, prisene er høye og det kan være vanskelig å få en slik leilighet dere har sett for dere. Har dere mulighet til å flytte inn litt tidligere på sommeren eller på våren derimot, kan det være lettere å finne noe. Husk også å sjekke med alle dere kjenner om noen vet om en aktuell leilighet til leie. Det er ganske vanlig å finne sin første leilighet gjennom bekjente eller noen som kjenner noen. Venninnen din kan også vurdere muligheten for studenthybel, siden hun skal studere.

 

Håper dette kan være til litt hjelp på veien. Lykke til med planleggingen!

Hilsen utdanningsrådgiveren og Lånekassen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor bør du søke om studentbolig

Grünerløkka studenthus (ung.no)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på å styre deg selv, din hybel og ditt liv. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk tidlig!

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene. Man kan leie større leilighet eller hus, selv med trang økonomi. Men, det finnes feller! Få tips til hvordan du unngår krangling om innkjøp av dopapir eller hvem som skal rydde etter festen.

Les mer

På boligjakt? Få tipsene!

boligannonser jente (colourbox.com)

På jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg 5 tips til hvor du bør lete, slik at drømmeleiligheten til slutt kan bli din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte