Hopp til hovedinnholdet

Har fått samboer. Påvirker det stipendet mitt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei :-) Jeg er ei jente på 18 som går VG3 - Påbygging til generell studiekompetanse, tidligere har jeg gått VG1 og VG2 yrkesfag. Jeg har skilte foreldre, men har flyttet ut og leier leilighet med kjæresten min. Vi har registrert oss med samme adresse i folkeregisteret. Tidligere har jeg bodd hos min far som er trygdet, og har alltid mottatt rundt 1700 kr i stipend hver måned (VG1 & VG2). Når jeg søker stipend hos Lånekassen, må jeg da velge; "Er du eller har du vært gift / registrert partner, eller er du samboer med felles barn?" Er dette viktig og vil det endre mitt krav på stipend? Hva vil registrert samboer si? Hva er forskjellen på "å bo med en kompis" eller å bo med "en kjæreste"? Har det noe med selvangivelsen å gjøre? Noe som skal føres opp der? Vi eier ingenting sammen. Samboeren min har ett år igjen som lærling og tjener for godt der til å motta noen form for stipend. Vi jobber begge for å ha inntekt. Vi er ikke interessert i noen former for lån. Mvh - Jente 18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gift betyr at man har inngått ekteskap. Registert partner betyr at man har inngått registert partnerskap for homofile. Samboer med felles barn betyr at man har barn og bor sammen med barnets andre forelder. Dersom man faller inn under en av disse kategoriene, kan det påvirke støtten fra Lånekassen, ved at man kan ha rett til bostipend selv om man vanligvis ikke oppfyller kravene, og at eventuelt forsørgerstipend blir behovsprøvd opp mot samboers/ektefelle/partners inntekt.

 

Dersom man ikke faller inn under noen av disse kategoriene, faller man inn under de vanlige reglene, uavhengig om man bor alene, sommen med kjæreste eller sammen med en venn. 

 

Lykke til med studiene!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte