Hopp til hovedinnholdet

Er lærling og ønsker barn. Hvilke konsekvenser får dette?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 18 år gammel og jeg og min mann ønsker å få oss barn. Jeg er lærling i en barnehage og har etter jul 1,5 år igjen av læretiden. Min mann er 24 år og dette er noe vi har snakket om lenge. Det eneste som hindrer oss er at lønnen min er veldig lav. Han har helt grei inntekt og vi eier en leilighet og bil. Det eneste er at jeg forstår ikke så mye av dette med foreldrepengene og hvor mye man kan få. I februar 2013 går jeg opp i lønn fra 5900 brutto til 8500. Siden jeg flyttet hjemmefra rett før jeg begynte i lære har jeg også borteboerstipend, noe som gjør at jeg har en inntekt på 9000kr netto i måneden. Jeg mister vel borteboerstipend mitt dersom jeg blir gravid og går ut i permisjon, og sitter igjen med mindre enn det jeg har i dag selv om lønnen min øker. Hvordan vet man hvor mye foreldrepenger man kan få? I tillegg lurer jeg på om jeg kan minste læreplassen min slik at jeg ikke kan fortsette etter endt permisjon? Jeg er ansatt gjennom kommunen så at jeg eventuelt må bytte lærested er helt greit, så lenge jeg kan ta fagbrev på samme måte som det løpet jeg har i dag. (3 års læreløp). Er halvveis til jul. Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for ditt spørsmål.


Dersom man får barn mens man er lærling, kan man ha mulighet til å søke om foreldrestipend fra Lånekassen. Det betyr blandt annet at man kan få stipend fra Lånekassen, selv om man er i permisjon. Man kan også ha rett til forsørgerstipend, som er et ekstra, månedlig stipend for studenter, lærlinger og elever med barn.

 

For å søke om foreldrestipend, må man søke etter fødselen, og man må fylle ut et G-skjema, som kan skrives ut i fra Lånekassens hjemmesider.  

 

Når det gjelder dette med læreplassen din, så er det viktig at du kontakter Fagopplæringskontoret i fylket ditt. De vil kunne svare på hvilke regler som vil gjelde i din situasjon og hvilke løsninger som er mulige å få til.

 

For å få foreldrepenger fra NAV, så må du ha vært i jobb i minst seks av de 10 siste månedene før stønadsperioden tar til (3 uker før termindato). Er du arbeidstaker, beregnes foreldrepengene som hovedregel etter inntekten du har når du går ut i permisjon. NAV vil likevel gjøre en konkret vurdering i hver sak. Du kan velge å ta ut 47 uker permisjon med 100 % lønn (den lønna du hadde før du gikk ut i permisjon) eller du kan velge å ta ut 57 uker permisjon med 80 % lønn (da får du 80 % av lønna du hadde før du gikk ut i permisjon). Les mer om disse reglene her.

 

Du kan spørre oss om alt som har med foreldrepenger å gjøre på Facebook (søk på NAV Foreldrepenger) eller via chatten vår på nav.no. Vi er også tilgjengelig på tlf: 55 55 33 33. På www.nav.no kan du bruke foreldrepengeveilederen for å finne ut hvor mye du vil kunne få utbetalt hver måned.

 

Vi håper du har fått svar på det du lurte på, ha en fortsatt fin dag :-)

 

Vennlig hilsen

 

Utdanningsrådgiveren, NAV og Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett på.

Les mer

Gravid - hva med skolen?

Gravid jente (www.colourbox.com)

Er du gravid og går på skole? Det er mye som må ordnes. Skal du søke permisjon? Legger skolen til rette? Her får du oversikt over hva som må ordnes og hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte