Hopp til hovedinnholdet

Har ikke jobb, og får ikke støtte i fra NAV. Hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei! Jeg har akkuratt mistet jobben min for den la ned, så jeg er nå arbeidsledig. jeg bor på hybel alene, og betaler alle regninger og husleie selv. Og grunnen til at jeg flyttet var mobbing. jeg meldte meg inn i nav og dro på møte og alt det jeg skulle gjøre, også var jeg må møte med ei dame som fortalte at jeg hadde krav på dagpenger, og får meg så er jo det helt greit til jeg får meg ny jobb. Også spurte hun om jeg var student, og da svarte jeg nei, ettersom jeg er ferdig med 3år på vgs, men fortalte at jeg tar opp fag som privatist. Jeg ble da avvist og fortalt at nav da ikke ville støtte meg pga at jeg da er student. Jeg prøvde å forklare at jeg ikke går på skole, men tar faget hjemme og ikke i timer på skole, men hun ville ikke forstå, og hun mente at jeg da skulle søke hos lånekassen om støtte. Jeg søkte opp dette og lånekassen støtter ikke privatister, som jeg mistenkte og hvis de hadde støttet så hadde jeg ikke fått nok til å betale alt sammen. og hvis jeg kunne tatt lån på lånekassen så blir jo det gjort om til stipend, men hva om jeg ikke består? Da sitter jeg igjen med et lån jeg må betale. Og nå står jeg her helt alene med en hybel og regninger jeg ikke har penger til, og jeg har heller ikke noe annet sted å flytte til. Jeg sliter veldig med depresjoner etter mobbingen som pågikk i flere år, helt til jeg flyttet og dette er tungt og gjennom gå og det virker ikke som om noen vil høre på meg eller hjelpe meg så jeg lurte på om dere hadde noen ideer til hva jeg skal gjøre? Hilsen veldig nedfor jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er nok riktig at Lånekassen ikke gir støtte til fag man tar som privatist. For å få støtte i fra Lånekassen, må man være student, lærling eller elev. Som privatist er man ikke det, man har kun betalt for retten til å ta eksamen.

 

Som hovedregel har du nok ikke rett til dagpenger fra NAV heller dersom du er skoleelev eller student. Privatister likestilles med skoleelever/studenter. Les mer om reglene for dagpenger her

 

I forhold til det at du har mistet jobben din så vil vi anbefale deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no, hvis du ikke allerede har gjort det. Vi var ikke helt sikre ut i fra det du skrev. Vi tror at en deltidsjobb vil kunne hjelpe deg ut av de økonomiske problemene du nå har. Les her for nyttige jobbsøkertips.

 

De mer akutte problemene du har i forhold til hybel og regninger kan du søke om økonomisk sosialhjelp til fra NAV. Denne stønaden kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige når alle andre muligheter har blitt prøvd, og skal være en midlertidig stønad.

 

Ta gjerne kontakt med NAV på telefon: 55 55 33 33 hvis du har flere spørsmål.

 

Vi vil oppfordre deg til å få pratet med noen om depresjonen og vanskene du opplever å ha etter mobbingen.  Det er tungt å gå med slikt alene.  Du kan prate med fastlegen din, eller du kan ta kontakt på Helsestasjon for ungdom.  -Mange steder har helsestasjonen tilbud til ungdom opp til 23 år.  -Sjekk ut om de har det der du bor også.  Legen kan du prate med og få hjelp hos, eller få henvisning til en psykolog.  Ikke vent lenger med å finne en samtalepartner.  -Det er mulig å få det bedre!

 

Lykke til!

 Vennlig hilsen

 

Lånekassen og NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte