Hopp til hovedinnholdet

Jeg er aleneforsørger, og har spørsmål om barnebidrag.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er aleneforsørger for sønnen min på 19 mnd. Barnets far har aldri vært en del av vårt liv, og ønsker ikke engang å se sønnen sin. Jeg har til nå fått bidragsforskudd fra nav på 1400 kr hver måned. Jeg har ingen kontakt med barnefar og aner ikke om han er i jobb eller om han studerer fremdeles. Har mange spørsmål ang dette med bidrag. 1. Må barnefar betale tilbake alt jeg har fått i forskudd? 2. i såfall, går alle de pengene han betaler tilbake til nav, eller er det slik at jeg får halvparten? 3. Må jeg søke om barnebidrag hvert år for å oppdatere om barnefar er bidragspliktig eller ikke? eller går dette automatisk? 4. er det slik at barnefar er pliktig å si ifra til nav om han har fått seg jobb 5. har en liten følelse av at barnefar ikke har peiling på at han opparbeider seg en stor gjeld til nav, eller at han i det hele tatt må betale barnebidrag. Eller får han en lapp fra nav hver gang jeg får forskudd? barnefar blir forresten 23 år i desember. Sist jeg snakket med han (like før barnet ble født) var han student og tjente for lite til å betale bidrag. Regner med at han har fått seg jobb nå ettersom han bor alene og er ferdig med studiene. Takk for svar :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du skriver at du får bidragsforskudd fra NAV, og at barnefar ikke betaler bidrag fordi han ikke har hatt nok inntekt til det. Vi antar derfor at NAV har sendt deg et vedtak på dette.

Vi skal svare deg på dine spørsmål så godt vi kan.

1 og 2: Så lenge barnefar har et vedtak fra NAV som sier at han tjener for lite til å betale barnebidrag, så vil det ikke oppstå gjeld som han må tilbakebetale til NAV.

3: Når barnefar ikke har evne til å betale bidrag på grunn av for liten inntekt, så vil NAV ta opp saken til ny vurdering en gang i året. I andre tilfeller, der barnefar betaler mer i barnebidrag enn det bidragsforskuddet er, da kan ikke NAV vurdere/endre bidraget før du eller barnefar søker om ny beregning.

Dersom du tror/vet at barnefar har fått seg jobb, så bør du søke om ny beregning av barnebidraget. Søknadsskjema og mer informasjon om barnebidrag finner du her.

4: Barnefar er ikke pliktig til å si ifra at han har fått seg jobb/inntekt. Dette er fordi barnebidrag i utgangspunktet er en privatsak mellom dere to. NAV undersøker om barnefar er i jobb kun hvis vi får inn en søknad om endring av barnebidraget eller som i ditt tilfelle hvor du kun mottar bidragsforskudd fra NAV.

5: Barnefar vil få brev fra NAV dersom han er skyldig barnebidrag. Dersom det skjer noe i saken, så vil han også få tilsendt informasjon fra NAV.  

NAV ønsker at flest mulig skal ha en privat ordning, det vil si at dere to sammen kommer frem til hvor mye barnebidraget skal være. Dette kan dere gjøre ved hjelp av bidragsveilederenwww.nav.no.

Hvis noe er uklart, ta gjerne kontakt med oss på tlf: 55 55 33 33. Ha en riktig fin dag videre! :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte