Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å få mamma til å slutte å røyke.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et lite problem med foreldrene mine. Eller mest mamma. Hun røyker hver dag, når vi står opp røyker hun 2 ganger. Før hun drar på jobb, på jobben, hjemme å nesten hele tiden. Jeg prøver å snakke til henne å spør om hun ikke kan prøve å slutte.. Men da blir hun bare sur å sier hold deg til dine egene saker! Jeg blir veldig redd, jeg vil ikke at hun skal då enda.. Hvordan kan jeg få henne til å slutte? Hun blir sur å gretten! Men det verste er at jeg får det inni mine lunger uten at hun vet de. Vær så snill å hjelp meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette høres ikke noe ålreit ut for deg! Du har et stort ønske om at moren din skal bli røykfri og du er bekymret for helsen hennes. Du forteller at moren din blir irritert når du forsøker å snakke til henne om dette. Har du forsøkt å fortelle moren din at du er bekymret for å miste henne? Selv om hun vet at du gjerne vil hun skal slutte, er det ikke sikkert at hun vet at dette er så vanskelig for deg.

For mange som røyker, er det å skulle slutte et vanskelig tema. Ofte er det slik at de både vil og ikke vil slutte på samme tid. Det kan også være at de ikke kan se for seg hvordan de skal klare å la være å røyke. Noen ganger kan det hjelpe å prate litt om hva røyken betyr for dem, på godt og vondt. For mange kan dette føre til litt flere tanker om det å skulle slutte. Det kan være at moren din trenger å snakke med noen andre voksne om hva røyken betyr for henne, hva som gjør det vanskelig å slutte og hvordan hun eventuelt kan gå fram. Hvis hun vil, er hun velkommen til å ringe oss på Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis og man kan være anonym.

Jeg vet ikke om moren din røyker innendørs, men på Helsenorge kan man lese om passiv røyking. Kanskje det kan hjelpe deg og moren din å lese litt mer om hva hennes røyking betyr for deg.

En annen ting du kan gjøre, er å vise moren din det spørsmålet du har sendt til oss i ung.no og vårt svar. Kanskje hun synes det er fint å få vite hva du tenker om dette, og så kan dere prate litt sammen om hvordan dere kan ordne det fremover.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk