Hopp til hovedinnholdet

Kan lillebror og jeg få kreft fordi mamma røyker inne? Synes dere jeg bør begynne å røyke når jeg er blitt 86 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, moren min har røyka i maaaaaaange år. Jeg og min lillebror har pustet inn den røyken i 12 og 13 år. Kommer jeg og han til å dø av kreft p.g.a det? Mamma sa: Vist jeg begynner å røyke, blir hun skuffa over meg.. Jeg lurte på om jeg skulle begynne å røyke når jeg blir 86, hva synes dere? Tørr ikke spørre mamma, hun vil bare si nei, og jeg vil begynne å røyke når jeg blir 86, vist jeg blir så gammel. Fordi da er livet mitt snart slutt uansett.. Hilsen den redde jenta til den stinkende røykeånden til mamma.. -.-

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at moren din har røyket inne i mange år og at du og broren din har pustet inn denne røyken i 12-13 år. Du er redd for at dette kan føre til kreftsykdom hos deg og broren din.

Det er slik at alle som puster inn tobakksrøyk har økt risiko for å utvikle flere av de samme sykdommene som røykere. Tobakksrøyk irriterer slimhinnene i luftveiene og kan gi luftveisplager. Hoste, sår hals og tung pust er blant de vanligste symptomene. Barn er spesielt utsatt for luftveisinfeksjoner ved passiv røyking fordi luftveiene deres ikke er ferdig utviklet. Det er også risiko for å utvikle mer alvorlige sykdommer, som kreft, på grunn av tobakksrøyken.

Det er nå kommet en lov som sier at barn har rett til et røykfritt miljø. Det er den som er ansvarlig for barn som skal sørge for at denne retten blir oppfylt.

Det er mye en voksen kan gjøre for å beskytte barna sine mot passiv røyking. For eksempel kan man gjøre det til en regel at man alltid røyker ute, at man ber venner og familie om å måtte gå ut for å røyke og at man holder bilen røykfri. Kanskje du kan forelså dette til moren din og fortelle henne at du er redd for hva røykingen kan føre til?

Du spør hva vi synes du bør gjøre i forhold til røykingen når du er blitt 86 år. Jeg tenker at dette er så langt frem i tid at det kan være vanskelig å planlegge dette. Kanskje du vil tenke helt annerledes om dette når du er blitt så gammel?

Hvis du ønsker å prate med noen voksne om tankene dine omkring moren din sin røyking eller røyking generelt, er du velkommen til å ringe Røyketelefonen. Her sitter det mange voksne som har god erfaring med å snakke med ungdom om snus- og røyk. Du trenger ikke si hva du heter, og det er gratis å ringe fra hustelefon. Ringer du fra mobil, kan vi ringe tilbake, så det blir gratis.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk