Hopp til hovedinnholdet

Hvor farlig er egentlig snus? Er det like farlig å snuse som å røyke under graviditet. Hvilke konsekvenser kan dette få,og hva med passiv røyking?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Mange av jentene på skolen min snuser. De undskylder seg med at snus ikke er så farlig - ikke i sammenligning med røyk. I hvor stor grad er dette sant? Man unngår visse plager med snus, som at lungene ikke blir så hardt rammen og andre ikke trenger å få i seg giften. Men er det mindre farlig? Og hvor farlig er det for en som er gravid? Er det bedre for fosteret om moren snuser eller røyker? Jeg har vært passiv røyker siden jeg var et embrio. Hvor store skader kan jeg ha fått av det og har det følger for resten av livet mitt? Jeg har hatt lungebetennelse og halsbetennelse mange ganger, og har færle hosteperioder hvert år. Det er også en fare for at jeg må få fjernet mandlene mine. Skyldes alt dette det moren min gjorde og at jeg alltid har vært passiv røyker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har flere spørsmål angående snus og røyk, og jeg vil svare på dem i samme rekkefølge som i spørsmålet ditt.

Foreløpig vet vi mindre om helseskader fra snusbruk enn røyking. Men vi vet at snus innholder en rekke stoffer som kan være kreftfremkallende og skadelige for helsen, deriblant kvikksølv, kadmium, blåsyre og ammoniakk. Forskning viser at bruk av snus øker risikoen for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelen. Kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret er sjeldne kreftformer, men får man dem, er de veldig alvorlige.

Snus har en sammentrekkende virkning på blodårene. Dette fører til økt blodtrykk og puls mens man har snusen i munnen. Undersøkelser viser at arbeidspulsen hos en som snuser ligger på ca 15-20 slag høyere per minutt enn normalt. Dette betyr at hjertet må jobbe hardere under trening. Mange som snuser, merker dette på kondisen.

Mindre farlige, men likevel ubehagelige konsekvenser av snusbruk, er at snus kan gi irritasjon og etter hvert skader i munnhulen og på tennene. Man ser at det i tannkjøttet der man legger snusen kan dannes noe vi kaller ”snuslomme”. Det vil si en fortykkelse av munnslimhinnen. Snusing over tid fører også til at tannkjøttet trekker seg tilbake, noe som fører til lange tannhalser. Dette kan igjen føre til ising i tennene.

Snus er også sterkt avhengighetsskapende fordi det inneholder mye nikotin. Vi vet at unge mennesker raskere blir avhengige av nikotin enn det voksne gjør. Og er man først blitt avhengig, kan det være vanskelig å slutte med snus.

Du kan lese mer om snusens skadevirkninger og effekter på kroppen på helsenorge.no

Når det gjelder graviditet og snusing, så har svenske studier vist at snusing øker risikoen for dødfødsel og for tidlig fødsel. Funnene viser at snusing i svangerskapet gir en risiko som på mange måter er lik risikoen ved røyking. Dette innebærer at snus heller ikke kan anbefales som røykeavvenningsmiddel for gravide.

Vi vet at røyking under svangerskapet kan føre til flere komplikasjoner ( du kan lese mer om dette her ) Røyking øker blant annet risikoen for lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Lav fødselsvekt betyr ikke at fødselen blir lettere, men at viktige organer, som lungene, kan bli mindre utviklet. Slik øker risikoen for luftveisinfeksjoner i de første leveårene.
Mangelfull utvikling av lungene kan gi vedvarende problemer helt frem til voksen alder.

Når det gjelder spørsmålet ditt om passiv røyking, er det slik at alle som puster inn tobakksrøyk har økt risiko for å utvikle flere av de samme sykdommene som røykere, inkludert kreft og hjerte- og karsykdommer.

Tobakksrøyk irriterer slimhinnene i luftveiene og kan gi luftveisplager. Hoste, sår hals og tung pust er blant de vanligste symptomene. Personer med astma får i tillegg økt risiko for astmaanfall hvis de utsettes for tobakksrøyk. Det er vanskelig for meg å si hvor stor påvirkning din mors røyking har hatt for helsen din, men vi vet at barn er spesielt utsatt for luftveisinfeksjoner ved passiv røyking fordi luftveiene deres ikke er ferdig utviklet enda.

 


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk