Hopp til hovedinnholdet

Ble veldig dårlig av å snuse. Kan jeg ha ødelagt kroppen etter å ha snust en snusboks?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt på 15 år, og er fysisk aktiv med fotball. Jeg "prøvde" snus (1 snsu boks) og lurer på om dette er skadelig, KUN med en. Og det var den siste boksen min, det lover jeg deg. Men idag hadde jeg 2 poser på ca. 1 time. og etter den siste posen min, ble jeg utrolig svimmel, begynte å svtette as fuck, satan så mye svette, nesten mer en jeg gjør når jeg spiller fotball, og ble helt hvit på kroppen. Det svartnet nesten for øyene mine og jeg følte jeg måtte spy. Måtte bare legge meg ned og vente til det hadde roet seg. Var også sulten da dette skjedde. (PS; jeg trodde faen jeg skulle dø). Hva skjedde? Er den ene boksen helseskadelig og ødelagdt meg? Hva skal jeg gjøre? Takk for svar, hilsen gutt 15. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har prøvd å snuse (kun en snusboks), og at dette er siste gang du gjør dette. Du opplevde at kroppen reagerte veldig på snusen, og du ble alvorlig bekymret for hva som skjedde med deg. Du lurer på om denne ene boksen er helseskadelig og om snusen kan ha skadet deg på noen måte.

Slik du beskriver hvordan kroppen din reagerte på snusen, høres det ut som forgiftningssymptomer på nikotin. Nikotin er et giftstoff som finnes i tobakksplanten og som man får i seg når man røyker eller snuser. Det er vanlig å få forgiftningssymptomer når kroppen får i seg mer nikotin enn den er vant til. Det er på en måte sånn kroppen sier ifra om at du tilfører noe den ikke har godt av. Man vil med en gang merke om kroppen har fått i seg for mye nikotin ved at man blir svimmel, kvalm, får hjertebank og hodepine, eller kaster opp. Man kan også få mer alvorlige overdosesymptomer som kramper, blodtrykksfall og respirasjonsstans. Slike alvorlige nikotinforgiftningssymptomer er ytterst sjeldne, selv etter intens røyking og snusing. Symptomene oppstår som regel hos barn som har spist sigaretter eller snus, eller personer som har svelget mye nikotin i flytende form.

Nikotin er ellers et veldig avhengighetsdannende stoff, og det er dette stoffet som gjør at mange har veldig vanskelig for å slutte med snus eller røyk. Jeg synes det er flott at du har bestemt deg for ikke å snuse mer. Som aktiv fotballspiller er det dessuten en stor fordel å holde seg snusfri: du vil ha en bedre kondisjon som snusfri, og hvis du skader deg, vil kroppen reparere skaden mer effektivt enn om du bruker snus.

Hvis du har flere spørsmål om snus, må du gjerne ringe Røyketelefonen 800 400 85. Her jobber det voksne som har god erfaring med å snakke med unge om snus og røyk. Du trenger ikke si hva du heter, og ringer du fra mobil, vil vi ringe deg tilbake slik at det blir gratis.


Vennlig hilsen Slutta 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk