Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for at faren min skal bli syk av å røyke

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en veldig beskjeden jente, og er redd for hva som vil skje med faren min. Han røyker, og har begynt å hoste, se eldre ut og ha dårlige lunger. Jeg er redd han skal bli syk å død, jeg tørr ikke si han skal stoppe å røyke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er i en vond og vanskelig situasjon. Du vet at røyking er dårlig for helsa og da er det naturlig å tenke på sykdommer. Det er aldri godt å bekymre seg for de man er glad i. Du holder disse bekymringene for deg selv fordi det er skummelt å snakke om. Du er kanskje redd for at faren din skal bli lei seg eller sint om du sier noe?

Jeg anbefaler deg å si ifra til en voksen selv om det er vanskelig; å dele bekymringene sine kan gjøre dem mindre skumle å tenke på. Kanskje du kan snakke med helsesøster, en venn av familien, en tante eller en onkel? Den voksne kan snakke med faren din for deg om du ønsker det. Det er ikke ditt ansvar å hjelpe ham å ta vare på helsa si, men jeg tror det vil være viktig for ham å vite at du er redd. Jeg har snakket med veldig mange som sier at barna er deres viktigste motivasjon for å slutte å røyke.  

Det kan godt hende at faren din er litt bekymret selv også, men at han ikke har klart å bestemme seg for å slutte å røyke, eller at han har prøvd uten å lykkes. Det er veldig vanskelig å bli kvitt avhengighet, men det er mulig, og det finnes god hjelp å få! Faren din kan få hjelp av fastlegen sin med både piller og samtaler for å støtte ham. Det håper jeg han vil gi et forsøk! 
Det kan også hende at faren din ikke har lyst til å slutte, det er et valg han må ta selv. Selv om han fortsetter å røyke, kan det være lurt at han bestiller en legetime og sjekker lungene og blodtrykket. Det bør alle som røyker gjøre med noen års mellomrom.

Et siste tips: vis dette spørsmålet og svaret til den voksne du skal snakke med, enten det er faren din eller en annen! Du forklarer veldig godt hvordan du føler det. Det er kanskje lettere å vise frem det du har skrevet enn å si det høyt? Hvis du ikke tør å være ansikt til ansikt med den voksne kan du også sende lenken på e-post eller på facebook-melding.

Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt!

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk