Hopp til hovedinnholdet

Er snus mer farlig enn å vape? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei vaper mora mi og meg g gjorde en avtale ho tok e sigaretten ho så at jeg heller burde snuse er snus mer farlig enn vaping ho likte ikke at jeg gidd å blåste damp skyer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år!

Jeg kan dessverre ikke gi deg et godt svar på hva som er mest helseskadelig av å vape og å snuse. Grunnen er at det finnes så lite forskning på helserisiko ved både vaping og snusing. Ingen av delene er å anbefale, særlig ikke når du er så ung for da er kroppen din ekstra sårbar for giftstoffer og nikotin. Nikotin kan ha uheldige effekter på hjernens utvikling.

Vi vet at all snus inneholder kreftfremkallende stoffer, mens blant e-sigaretter er det stor variasjon i hvilke stoffer de ulike produktene inneholder. Selv om innholdstoffene har vært brukt i andre produkter, for eksempel matvarer og kosmetikk, er det uvisst hva som er helseeffektene av å få i seg disse via damp.

Ingen vet hvordan bruk av e-sigaretter påvirker kroppen på lang sikt. Dette gjelder både for e-sigaretter med nikotin og e-sigaretter uten nikotin. Hvis du vaper uten nikotin, slipper du å bli avhengig. 

Jeg skjønner godt at moren din foretrekker å slippe å puste inn dampen fra e-sigaretter. Den kan irritere luftveiene til mennesker i nærheten. 


Den "gode nyheten" er at alle som jobber med tobakk er sikre på at røyk er mye farligere enn snus og e-sigaretter. Dette har vi masse god forskning som beviser - faktisk dør annenhver røyker av røykingen sin. Hvis du ønsker å bruke nikotin, er det aller viktigste at du holder deg unna røyk.

Hvis du er opptatt av å ta vare på kroppen, er det best å hverken snuse eller dampe. Jeg legger ved en artikkel med tips til å slutte å røyke, rådene gjelder også for deg som damper. Jeg håper dette var til hjelp, selv om jeg ikke kunne gi deg et sikkert svar!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt!

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Få svar på hva aldersgrensen betyr i praksis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk