Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror faren min har begynt å røyke igjen, skal jeg si noe til ham?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror faren min har begynt å røyke igjen og jeg vet ikke om jeg burde fortelle ham at jeg vet og hvis jeg burde det hva skal jeg si? Jeg liker ikke at han røyker, han røyket før men så sluttet han ganske lenge men nå har han begynt igjen. Jeg vet at det er skadelig og koster ekstra penger og jeg vil ikke at han 1. skal bli syk/at det skal skje noe med ham og 2. at han skal bruke opp penger på det som man kan bruke til masse annet. Håper dere kan hjelpe meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år!

Så leit å høre at faren din kanskje har begynt å røyke igjen. Det er dessverre veldig vanlig å sprekke når man slutter. Selv om man har vært røykfri ganske lenge, så kan det plutselig bli vanskelig. Faren din kan slutte på nytt. Man lærer av sine feil. 

Du har veldig gode grunner for å ønske at faren din ikke skal røyke: helse og økonomi. Dette er sikkert også viktige argumenter for ham. I tillegg synes de fleste foreldre at det er motiverende å slutte hvis de vet at det betyr mye for barna. Jeg synes du skal fortelle ham hva du tenker. Prøv å si det rett frem: Jeg var så glad for at du slutta å røyke, men nå tror jeg du har begynt igjen. Kan du være så snill og prøve å slutte på nytt? Jeg bekymrer meg for at du skal bli syk og for at vi skal bruke for mye penger på røyk.

Prøv å finne ord som føles riktig for deg å si. Vit at det aldri er feil å fortelle hvordan du føler. Du kan ikke bestemme hva han skal gjøre, men du kan be ham om å slutte og forklare hvorfor du vil det. 

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med ham, kan du kanskje vise ham det du har skrevet til ung.no? Du kan også si i fra til en annen voksen som kan snakke med ham om røykingen.

Lykke til med praten! 

 


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk