Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få vennene mine til å slutte å røyke?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år... (går i 8.klasse) to av mine aller bestevenner røyker.. å hun ene stjeler liksom Vape og røyk av faren sin.. og han ene gutten har bodd på instutisjon osv før.. og jeg er livredd for å miste han.. å at han kanskje må på instutisjon igjen.. hva skal jeg liksom gjøre? Jeg skal IKKE SLUTTE Å VÆRE MED DEM! Jeg sier til dem at de må slutte å røyka osv men di stopper ikke.. jeg trenger råd! Sånn seriøst!

Besvart 15.11.2018 02:44
 

Svar
Hei jente (13)

Hei, så fint at du skriver til ung.no! 

Det høres ut som en ganske seriøs situasjon, og jeg vil absolutt råde deg til å snakke med en voksen som har taushetsplikt, for eksempel helsesøster. 

Det er kjempefint av deg at du prøver å få dem til å slutte, men det kan være vanskelig. Jeg ville prøvd å forklare dem hvorfor du syns det er så viktig at de slutter, fordi du er redd for at du kan miste dem. Det er vanskelig å slutte når man har blitt avhengig, og du kan prøve å oppfordre dem med slutta-appen, eller å prøve små perioder i gangen? Likevel, er det vanskelig så lenge de ikke ser et poeng, men det tror jeg de vil om du forteller hvorfor du er bekymret.

Se litt på artiklene under!

Lykke til!

 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk