Hopp til hovedinnholdet

Utsatt for gruppepress om å snuse og blir dårlig av snus. Hvordan venne meg til snusen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 som er under stort gruppepress. Jeg vet det kanskje høres enormt dumt ut, men jeg prøve å begynne å snuse, men jeg tror kanskje jeg ikke tåler det eller noe. Hver gang jeg prøver å snuse, blir jeg enormt kvalm og føler meg ekstremt uvell. Jeg har prøvd å snuse utrolig mange ganger, men det ser ut som jeg ikke klarer å venne meg til det... Hvordan venner jeg meg til å snuse og hva må jeg gjøre? Dette høres kanskje tåpelig ut, men det er viktig for meg. På forhånd, takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller høres virkelig ikke noe ålreit ut! Det å utsettes for gruppepress, å føle seg presset av flertallet til å gjøre ting man kanskje ikke egentlig har lyst til, er ingen god følelse. Samtidig virker det som det er viktig for deg å begynne å snuse, fordi det er noe de andre rundt deg gjør.

 

Du sier ikke noe om hvem du opplever presset fra eller hvor mange som snuser i miljøet ditt, men det du forteller tyder på at mange av de du er sammen med bruker snus. Sånn generelt vet vi at presset om å begynne å snuse eller røyke ofte skapes av at mange ungdommer tror at det er mer vanlig å gjøre dette enn det egentlig er. Og at for å bli akseptert av de andre, må man gjøre som dem. I virkeligheten vet vi at det er langt flere ungdommer som ikke snuser og røyker. Det er lett å tenke at det bare er en selv som ikke snuser, men det er faktisk mange flere som ikke gjør det. Kanskje dette kan være en trøst for deg om du finner ut at det ikke er verdt å begynne å snuse fordi du blir så dårlig av det.

 

Det er ikke uvanlig å bli dårlig og reagere som du gjør de første gangene man prøver snus. Snus inneholder nikotin, og nikotin er et giftstoff som er fremmed for kroppen. De første gangene man får i seg nikotin er det vanlig at kroppen reagerer med det man kaller forgiftningssymptomer. Vanlige forgiftningssymtomer på nikotin er kvalme, svimmelhet, hodepine, skjelvinger og svette. De reaksjonene du beskriver er ikke farlige i seg selv, men er tegn på at kroppen din ikke liker det du gjør.

 

Noen er mer sensitive for nikotinet i snusen enn andre og reagerer sterkt på snusen hver gang de prøver snus. Det kan altså være at du er en av dem, og at du aldri vil venne deg helt til det å snuse fordi kroppen din er ekstra var for virkningene av nikotin. De sterke reaksjonene du opplever kan også skyldes at du prøver et for sterkt merke eller putter for mye snus i munnen av gangen. Da får du i deg store konsentrasjoner av nikotin, og dette er jo ikke kroppen din vant til.

 

Det å begynne å snuse er ditt valg. Det er ingen andre som kan bestemme dette! Det viktigste er at du gjør det som føles mest riktig for deg. Ulempene med å begynne å snuse, i tillegg til at det er skadelig for helsa, er at det er sterkt avhengighetsskapende. Vi vet at ungdom kan bli avhengige uten å snuse hver dag. Hvordan ville dette vært for deg?

 

Hvis du vil vite mer om snus, kan du gå inn på www.tobakk.no. Du er også velkommen til å ringe Røyketelefonen 800 400 85 om du trenger noen å snakke med. Her jobber det hyggelige veiledere som er vant til å snakke med ungdom.

 

Lykke til, uansett hva du velger å gjøre!


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om psykisk helse?

Er spilleavhengighet en psykisk lidelse?