Hopp til hovedinnholdet

Tips til trening for å bli strammere i kroppen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei :-) Jeg er en jente på 17 år, og har forsåvidt trent hele livet. For ett år siden sluttet jeg på håndball og har vel egentlig ikke trent noe særlig siden det. Nå har jeg endelig fått inspirasjonen tilbake, men siden jeg aldri har trent noe særlig på egenhånd før, så vet jeg ikke helt hva det er jeg skal gjøre for å oppnå mine mål. Jeg er en normalt tynn jente, er 167 cm og veier 56 kg. Jeg ønsker å bli strammere i kroppen og å få mer markerte muskler. Jeg vet at for å få til dette bør jeg endre kosthold og begynne å trene regelmessig. Jeg lurte derfor på om dere hadde en kostholdsplan og en treningsplan som er effektiv og enkel for meg å gjennomføre. Jeg liker å løpe intervaller heller enn langkjøring, og liker det meste av styrketrening. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Så spennende at du nå ønsker å trene mer igjen, etter et opphold i perioden etter håndballkarrièren :)

For å bli strammere i kroppen og oppnå mer markerte muskler vil det være mest effektivt å utføre noen skikkelig harde økter hver uke, og gjerne noen roligere økter med lengre varighet i tillegg. Intervalltrening og styrketrening er mest effektivt, noe som passer bra i ditt tilfelle :) 

Styrketrening kan du fint utføre hjemme hvis du ønsker det, eller på treningssenter. Hvis du ønsker å trene hjemme kan du prøve å sette sammen video 1 og video 2 til et styrkeprogram. Dette kan være en introduksjon, og etterhvert bør du nok øke motstanden mer for å oppnå videre progresjon. For flere videobeskrivelser av øvelser kan du se her og her.

En type intervalltrening som har blitt mer og mer populært kalles HIIT (High Intensity Interval Training). Du kan se et eksempel på slik trening her. Du kjenner kanskje andre intervallformer i forbindelse med idretten, og et eksempel til kan være pyramideintervall. Her kan du velge enten å løpe, sykle, svømme, gå på ski eller annet. Økta utføres slik at arbeidsperiodene har en stigende og så synkende varighet, f.eks. slik: 1-2-3-4-3-2-1 minutter. Hvileperioden kan ha en varighet på 1. minutt her.

Velg ut fra interesse og ønsker når du planlegger hva du skal fokusere mest på, men prøv å få inn både styrke og intervalltrening hver uke :) En ukeplan kan f.eks. se slik ut: (tidspunkt må du sette inn selv ut fra hva som passer)

Mandag: Intervalltrening etter video vist til over. Mål med økta: Følge instruktøren så godt som mulig, og kun ta korte pauser hvis nødvendig

Tirsdag: Styrketrening ved å følge programmet bestående av de to styrkevideoene vist til over. Mål med økta: Ta i skikkelig, og legge på litt motstand der det trengs for å bli tilstrekkelig sliten etter 12 repetisjoner

Onsdag: Rolig trening, evt. gå en tur

Torsdag; Samme som mandag

Fredag: Samme som tirsdag

Lørdag: Treningsfri, men gjerne gå en tur her også

Søndag: Samme som onsdag.

Kosthold:

Å spise regelmessig og til faste tider er et godt utgangspunkt for å etablere sunne matvaner. Faste måltider gjør det lettere å unngå store utskeielser, ved at man planlegger måltidene bedre. 
Generelt bør man ha 3-4 hovedmåltider per dag (frokost, lunsj, middag, kvelds) i tillegg til 1-2 mellommåltid. Det bør ikke gå mye mer enn 4 timer mellom hvert måltid. Til hvert måltid bør man spise passelige mengder, ikke for mye og ikke for lite. 

Ved å spise flere måltid i løpet av dagen, med sunn næringsrik mat, vil øke forbrenningen og bedre fordøyelsen. Du vil også oppleve at du føler deg mer opplagt, har mer overskudd og bedre konsentrasjon.

Ved trening bør du spise litt en time eller to før, og noe rett etterpå. Dette er viktig for at du ikke skal miste muskelmasse og for at du skal få best utbytte av treningen. En frukt eller en brødskive er eksempel på passe mengde mat her. Direkte etter trening trenger du også proteiner, og hvis du f.eks. drikker 0,4 dl styrk får du i deg det du trenger.

Å drikke vann som tørstedrikk er en god vane.

Et variert kosthold er det beste, det vil si at man bør spise litt av alt, men mest av dette:

 • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker)
 • Meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage cheese, yoghurter med minst mulig sukker, ost av forskjellige slag)
 • Kjøttprodukter (for eksempel kokt skinke, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)
 • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, etc)
 • 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider.
 • Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger.
 • Erter, bønner og linser.

En god vane er å ha litt grønnsaker til alle dagens måltider. Grønnsaker gir mye fiber som metter og er bra for fordøyelsen. Andre fiberrike matvarer er frukt, grove brød og kornprodukter, mysli, hele korn og gryn, frø og belgvekster (erter, bønner og linser). 

Komponer måltidene dine med sunn og næringsrik mat, som de matvarene i listen ovenfor. Dersom det går lang tid mellom hvert måltid, for eksempel fra lunsj til middag, er det lurt å spise et mellommåltid. Det kan være en brødskive, et knekkebrød, en frukt eller en grønnsak. Hvis man gjør det, er det lettere å spise en normal porsjon middag når man kommer hjem

Godterier, brus, kaker, sjokolademelk og andre søtsaker med mye sukker bør begrenses til én dag i uka. Så lenge du spiser sunt og variert i ukedagene, kan du fint unne deg noe du liker veldig godt i helgene. Men det er nok lurt å unne seg litt av det man har mest lyst på av og til. Det viktigste er å tenke på mengdene når man spiser usunt. Spiser man bare litt, går det greit fordi det da er plass til mer av den næringsrike maten i magen. Det finnes også mange sunne snacks og magrere alternativ enn de klassiske dessertene. 

For eksempel:

 • Fruktsalat: Kutt opp forskjellig frukt du liker. Det er godt i seg selv, men smaker også godt med litt vaniljekesam.
 • Eplebiter med kaneldryss er en veldig smakfull snack når søtbehovet melder seg.
 • Kutt opp de grønnsakene du liker best og knask i vei. Man kan også lage en dipp av mager kesam til.
 • Cottage cheese med litt lett syltetøy
 • En kopp te og grov kavring med mager prim.

Les og bla i kokebøker hjemme, og la deg inspirere! Det hjelper mye å like å lage mat når man vil spise sunt og ta kontroll over matinntaket sitt. Etterhvert kommer du jo til å flytte hjemmefra - og da vil gode kjøkkenferdigheter komme godt med når du skal klare deg på egen hånd. Mange studenter som flytter hjemmefra ender opp med å spise mye "fast-food", "take-away" og "junk", fordi det er lettvint og de ikke har mamma eller pappa til å servere maten lengre. Slik mat er jo ikke sunt for kroppen, og det er i tillegg lett å legge raskt på seg av mat med mye fett. 

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett