Hopp til hovedinnholdet

Trener mye.  Har det sammenheng med lite og uregelmessig mens?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som er veldig iverig når det gjelder trening. Jeg trener opp til 6-7 ganger i uka, og noen ganger flere økter om dagen. Jeg er en turner, så får meg er det viktig med muskler. Jeg veier 48kg og er 160 høy. Jeg er veldig tynn men uansett hvor mye jeg trener får å bygge muskler, blir jeg bare tynnere. På ca tre måneder har jeg gått ned fra bh str 70c til 70a og fra 51kg til 48kg. Og i det siste har jeg hatt mensen veldig uregelmessig, og det har vart bare rundt to dager. Somregel kan jeg bare bruke truseinnlegg. Kan det ha noe med hvor mye jeg trener? Og er det mulig at puberteten stopper?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du trener så mye som du gjør, så er jo kostholdet veldig viktig.  Du må få i deg NOK mat og mat med riktige næringsstoffer.  Du har gått ned i vekt og da går man jo også ned i bh-størrelse.  Når du nå går ned i vekt, så er det et signal om at du får mindre kalorier enn du trenger, og da blir det jo ikke så lett å bygge muskler.  At mensen blir mer uregelmessig og at du blør mindre, har nok også med vektnedgang og mye trening å gjøre.  Du er jo også fortsatt i utvikling, og i forhold til det er det også lurt å ikke gå ned i vekt videre. Jeg vil anbefale deg å ta en prat med en ernæringsfysiolog eller lignende for å få litt hjelp til å finne ut av hvordan du skal spise når du skal trene så mye.  Prat med de hjemme, slik at de også støtter deg og hjelper deg til at du får nok og riktig mat.  Helsesøster eller fastlege er mulige å prate med for å finne ut hvor du evt. kan få mer konkrete råd om kosthold der du bor.  Ta en prat med fastlegen din, slik at det også kan bli tatt blodprøver for å sjekke at du har det du trenger av vitaminer og mineraler mm. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett