Hopp til hovedinnholdet

Stagnasjon i treningen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Litt usikker på dette med stagnasjon. Hvis jeg spiser og trener nøyaktig det samme, er det fare for at vekten likevel vil stagnere etter en periode? Hva er i så fall årsakene til dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Ja, stagnasjon kan forekomme dersom belastningen fra treningen blir for lik over lengre tid. Hver gang du trener utsettes kroppen for stress. Som resultat av stresset (treningen) må kroppen utvikle seg for å kunne takle stresset bedre neste gang, og vi kan si vi har hatt en kroppslit utvikling, eller oppnådd treningseffekt. Dersom treningen er lite variert vil belastningene kroppens utsettes for (stresset kroppen utsettes for) etterhvert ikke klare å føre til noen særlige reaksjoner i kroppen, fordi kroppen allerede er godt nok rustet til å takle dette stresset. Gjør du endringer i treningsprogrammet, slik at belastningen blir mer variert, må kroppen takle det nye stresset og dermed vil kroppslig utvikling igjen sette fart, og man oppnår treningseffekt. 

Det er altså viktig med variasjon i trening og kosthold. Det kan være lurt å periodisere noe i treningen, slik at du har perioder (f.eks. 3-4 måneder) hvor du fokuserer mest på f.eks. kondisjonstrening og andre perioder hvor du fokuserer mest på styrketrening. Hele tiden bør noe styrke- og noe kondisjonstrening være med, men hvor mange økter i uka av hver type trening du utfører kan variere fra periode til periode. Slik er det enklere å vedlikeholde progresjonen over tid!

Lykke til videre.

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett