Hopp til hovedinnholdet

Lav selvtillit på fotballbanen?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg liter med lav selvtillit i fotballen. Jeg følte at jeg har hatt en veldig god sesong. Jeg tror alt startet med at jeg kom på et dårlig lag. Jeg gjorde det veldig bra der og alle trodde jeg skulle rykke opp. Det skjedde aldri. Nå, etter sesongen så føler jeg at jeg ikke får til noe D: Jeg trenger noen tips for å få opp selvtilliten. På forhånd takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Mange opplever det du beskriver nå, og det er helt normalt å kjenne på de følelsene i løpet av en fotballkarriere. Det kan være sunt å ha kjent på de følelsene, og du vil komme deg videre. Da har du oppnådd flere erfaringer, og er enda bedre rustet til å takle motstand senere. Prøv å dra lærdom ut av alle tilbakemeldinger, både tilbakemeldinger du får fra andre, og som du gir deg selv. Fremfor å la det ødelegge for selvtilliten din, kan fokus ligge på å ta til deg tilbakemeldingen, reflektere og bearbeide informasjonen, og tenke gjennom om tilbakemeldingen inneholder noe som kan gjøre at du utvikler deg videre som fotballspiller. Jeg tror også det er viktig at du ikke sammenligner deg med hvordan de andre gjør det, og samtidig prøver å vri fokuset ditt hvis du får "kritiske" tilbakemeldinger. 

Prøv å senke skuldrene, og først og fremst ha det GØY når du spiller fotball. Merker du at du blir usikker, kan du tenke på deg selv og fokusere på noen arbeidsoppgaver du vil jobbe med. Jobb for å forbedre de ulike kravene idretten stiller, f.eks. ulike tekniske momenter, ballkontroll, hurtighet, spilleforståelse osv., slik at du oppnår en personlig utvikling, helt uavhengig av de andre. Tenk på deg selv, og fokuser på å gjøre så godt du kan hver gang du trener og spiller kamp. Ved at du gjør så godt du kan og tar i det du har, vil du hele tiden utvikle deg innenfor ferdighetene det stilles krav til, og du vil da bli bedre og bedre. Det gjelder altså å fokusere på arbeidsoppgavene, og ikke sammenligne deg med hvordan de andre løser oppgaven, og samtidig prøve å dra lærdom ut av alle tilbakemeldinger. Jeg skjønner at det kan være vanskelig, men selv i en veldig negativ tilbakemelding kan du trekke ut noe lærerikt. Se på din egen utvikling i forhold til deg selv! Prøv å ikke bry deg om den eventuelle negative tonen i kritikken, men jobb med å forbedre de ulike teknikkene og ferdighetene som fotball stiller krav til. Og den beste måten å gjøre det på som ung fotballspiller, er å ha det gøy med både fotball og annen fysisk aktivitet. Det er bare bra om du holder på med mange ulike aktivitetsformer, og du vil oppnå en positiv helhetlig utvikling ved å ha det gøy med variert fysisk aktivitet :)

En enda større trygghet med ball vil alltid være verdifullt for en fotballspiller, og det kan påvirke dine handlinger både bevisst og ubevisst på fotballbanen. Triksing og ulike balløvelser vil hjelpe deg å oppnå enda bedre kontroll på ballen. Du kan se noen øvelser her. Dette er øvelser du kan utføre hjemme hvis du ønsker det.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett