Hopp til hovedinnholdet

Lite fremgang?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Går rett på sak: Jeg er en tynn jente på 15 som startet å trene for 1 år siden fordi jeg ville øke muskelmasse og kondis... Men føler ikke helt at jeg har hatt noe særlig progresjon i muskel-delen i forhold til hvor mye jeg gjør. Jeg har siden rett før sommeren trent minst 5 ganger i uka i mellom 1 - 1.5 time. Jeg har en dag for hver muskelgruppe + en dag for hele kroppen. Jeg starter alltid trening med en ca. 20 - 30 min kondisjons del, og resten er styrke. Jeg løfter ikke veldig tungt, og velger lettere vekter hvis jeg føler at jeg ikke yter nok. Jeg drikker kjempemasse vann, spiser en porsjon protein til hvert måltid og masse grønnsaker og noe frukt i løpet av dagen. Jeg spiser alltid noe mat før trening og et måltid etter trening. Jeg sover mellom 7,5 - 8,5 t. Likevel ser jeg MYE MYE mindre fremgang, enn det vennina mi har og hu trener bare 3 ganger i uka... Og ja, jeg tar meg dager fri hvis jeg kjenner jeg er veldig sliten. Kan du hjelpe meg? Tusen takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Først litt om vårt genetiske potensiale til å bygge muskler. Vi har jo alle ulikt genmateriale, og noen har et genetisk potensiale til bygge muskler raskt, mens andre ikke har det. Derfor vil man kunne merke store forskjeller fra person til person, selv om de to personene trener og spiser helt likt.

Uansett, du kan gjøre noen endringer i treningen din som kan hjelpe deg til å oppnå litt bedre effekt. Det er ikke noe poeng i å kun trene en muskelgruppe per økt. Sett heller sammen treningsøktene slik at du trener 3-4 muskelgrupper per økt. F.eks. kan du trene underkroppmuskulaturen dag 1, overkroppmuskulatur dag 2, annen trening dag 3, og så ny runde med underkropp og overkropp de neste to dagene. Du kan utføre 2-3 serier for hver øvelse, og 4-6 øvelser til sammen per økt. Du kan tilpasse motstanden slik at du orker 10-15 repetisjoner hver serie, men samtidig blir skikkelig sliten i musklene før du kommer til 15. Du kan altså ta deg ut skikkelig. Sørg for at teknikk hele tiden er i fokus, og gjennomfør bevegelsene rolig og kontrollert.

Etter 2-3 måneder kan du prøve et nytt program for å få variasjon. Prøv gjerne en periode hvor du trener 3 styrkeøkter i uka, og trener hele kroppen hver økt. 1-2 øvelser per muskelgruppe, 2 serier for hver øvelse. Motstand kan tilpasses slik at du orker minimum 10 repetisjoner, men helst ikke orker mer enn 12.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett