Hopp til hovedinnholdet

Er det sant at kroppen ikke tåler 20 timer trening i uken?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14 år som trener styrke tilsammen 6 timer i uken og spiller mye fotball og jogger en del. Moren min sier jeg ikke tåler det og vi begynte å diskutere. Er det sant at kroppen min ikke tåler 20(+-) timer med trening i uken når kun 6 av dem er styrke? takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor mye kroppen tåler av trening, kommer an på hvor godt treningsgrunnlag man har, hvor vant man er til å trene, og hva slags type trening man gjør. Kostholdet har også mye å si, og skole, lekser, venner og andre ting er også en del av totalbelsteningen du utsetter kroppen for. Generelt sett vil jeg 20 treningstimer eller mer er for mye for en på din alder, og det virker som treningsmengden din er for høy. Kroppen din får nok ikke har tid til å ta seg inn mellom all treningen. Styrketrening 6 ganger i uken er mye, og det er en type trening som gi høy belastning på kroppen, og da trengs det mer tid til restitusjon. Du bør ikke trene styrke på samme muskelgruppe mer enn 2-3 ganger i uken, særlig ikke når du driver med så mye annen trening. Fotball er også en type trening som gir høy belastning, litt avhengig av hvor intensivt du spiller. Hvis treningsmengden blir for stor, kan man ende med å bryte ned kroppen stedenfor å bygge den opp, og man er utsatt fo belastningsskader. Jeg tror du med fordel kan kutte ned på treningsmengden din, til for eksempel 10-12 timer i uken. Ha gjerne også én dag i uken hvor du tar treningsfri eller bare gjør lett fysisk aktivitet, som å gå en tur.

Jeg kjenner ikke til akkurat hvor mye du trener av hva, og vil kan derfor ikke gi deg noe emr spesifikt svar, men mitt råd til deg er å lytte til kroppen din og kjenne etter hva du orker. Hvis du er sliten en dag, så er det ofte lurt å hvile istedenfor å presse seg ut på trening. Snakk gjerne også med fotballtreneren din om hvor mye han synes at du bør trene. Og ta imot råd fra moren din, hun kjenner deg jo godt, og hvis hun sier at du ikke tåler den treningen du driver med, så er det en grunn til det.

Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett