Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når jeg har fått beinhinnebetennese?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år som driver aktivt med løping. Jeg trent mange økter med høy intensitet den siste måneden og pådratt meg en beinhinnebetennelse. Dette gjør at det gjør vondt å drive med all form for løping inkludert jogging. Jeg ønsker ikke å slutte å trene Og derfor lurte jeg på om du hadde noen tips til hvordan jeg kan trene for å belaste leggen minst mulig mens jeg venter på å bli bra igjen. Lurer også på om det vil hjelpe noe å massere leggen eller om dette vil gjøre vondt verre? Har hørt at alternativ trening skal hjelpe og lurer på hvilken trening dette innebærer. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Ved en økning i treningsnivået slik du beskriver, er det fort gjort å pådra seg en beinhinnebetennelse. Den beste måten å bli bra igjen på, er å unngå aktiviteter som er vonde, som løping og hopping. Du kan trene alternativt med for eksempel sykling, ellipsemaskin, vannjogging og styrketrening. Tøy leggene både med strakt og bøyd kne. Massasje av leggene kan ha noe effekt, ettersom leggmusklene ofte blir veldig stramme ved en slik betennelse. Etter noen uker med alternativ trening kan du prøve å løpe litt igjen. Løp da helst på mykt underlag (skog, gress og grusveier), og pass på at du har gode sko. Øk treningsmengden gradvis, og ro liitt ned igjen hvis smertene kommer tilbake.

Ta gjerne kontakt med en fysioterapeut dersom du ikke blir bedre i løpet av noen uker. For noen kan det være aktuelt å få såler i skoene. Det kan du ta opp med din lege eller fysioterapeut.

Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer

Idrettsskader

kneskade (colourbox.com

Hvilke skader er du utsatt for i ulike idretter? Hvordan kan du forebygge skader?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett