Hopp til hovedinnholdet

Jente på 15 år. Satser på langrenn og trener ca 8-12 timer kondisjon i uka. Gått litt opp og ned i vekt, og ikke fått tilbake mensen, men fått mer sideflesk

 

Spørsmål
Jeg er en jente på 15 år. Satser langrenn og trener ca mellom 8 og 12 t kondisjon i uka + 3 lette gymtimer(45 min)
163 cm høy. Veide 56 kg i mars, nede i 48 kg i juni, nå veier jeg ca 53 kg. Har ikke fått tilbake mensen. Spiser bare sunt og fornuftig. Hvor mange kcal burde jeg spise om dagen for å prestere best mulig? Har du noe forslag til hva jeg kan spise en dag? Er ikke interessert i noe usunn mat. Forstår heller ikke hvorfor jeg har lagt på meg? Har økt mengde en del, men bare sunn kost. Ikke noe sukker, salt, lite fett og lite stivelse. Setter pris på et svar fra en som har peiling på idrett og ernæring.
På forhånd takk.
P.s. Hvorfor har jeg fått mer sideflesk og fett mellom lår og på rompe når jeg bare spiser sunt?
Treningen har kun økt.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år!

Du trener mye, noe som kan ha innvirkning på menstruasjon, oftest i sammenheng med overtrening. Vær forsiktig med å øke treningsmengden, og snakk gjerne med treneren din om du muligens ligger på kanten til å bli overtrent. Dersom menstruasjonen uteblir over lengre tid bør du oppsøke lege.

Supert at du velger sunn mat, dette er viktig både med tanke på prestasjon og for helsa di. Godt å høre at du velger matvarer med lite sukker, salt og fett. Noe fett må du uansett huske på å få i deg, dette bør være mest mulig umettet fett som du får fra vegetabilske kilder som olje, majones, majonessalater, fisk, grønnsaker og lignende.

Med din alder, vekt og aktivitetsnivå trenger du ca 2600 kcal per dag.

Du beskriver at du har økt mengde mat en del, og selv om denne maten er sunn vil man kunne legge på seg om maten utgjør mer energi enn det man bruker. At man legger på seg noe kan også ha sammenheng med puberteten.

Her er et tips til hvordan du kan variere måltider hele dagen og uken. Passer du på å variere kan du bruke denne "menyen" hele uken.

Frokost:
brødskiver (bruk så mange du pleier)
pålegg som kokt skinke, kyllingpålegg, servelat, roastbeef, makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, cottage cheese med syltetøy, oster av forskjellige slag, fiskepudding, kaviar, leverpostei, majonessalater, egg etc. Bruk gjerne myk plantemargarin for eksempel vita under pålegget eller majones under kjøtt-/fiskepålegg. Pynt med grønnsaker, da ser det mer delikat ut:)
1 glass melk
1 frukt

Eller:
Yoghurt/melk/kulturmelk med frokostblanding
1 frukt/syltetøy/nøtter/rosiner på toppen

Eller:
Havregrøt
1 frukt/syltetøy/nøtter/rosiner på toppen

Mellommåltid:
1 frukt/grønnsak eller
1 yoghurt eller
1-2 knekkebrød med pålegg

Lunsj:
Samme som frokost, men varier pålegg.

Eller:
Lag en blandet salat med alt du liker og gjerne dressing som du liker.

Mellommåltid:
Gjerne et av de alternativene du ikke brukte til det andre mellommåltidet.

Middag:
Tenk at du kan dele tallerkenen inn i tre deler hvor
1 del er kjøtt/fisk/kylling
1 del er poteter/ris/pasta
1 del er grønnsaker

Kveldsmat:
Samme som frokost, men varier pålegg. Eller du kan velge et av alternativene du ikke brukte til frokost, for eksempel havregrøt eller frokostblanding med melk.

Mellommåltidene som er satt opp kan du velge selv, kanskje du kun har behov for et om dagen. Kjenn på kroppen din og spis deg passe mett til hvert måltid slik at du får i deg nok næring. Bruk vann som drikke, men ta gjerne et glass juice til lunsj innimellom i stedet for melk.

Lykke til videre!
Vennlig hilsen ernæringsfysiologen og treningskonsulenten, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om tobakk? #2

Hvor legger man snus?