Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler ikke tiden strekker til, og jeg klarer ikke å se hvordan jeg kan få tid til alt dette uten å slite meg helt ut.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trener dans 8 timer i uken (i tillegg til noen helger 10 timer), mamma klager hele tiden på at jeg må hjelpe mer til hjemme og at jeg må skaffe meg en jobb(utenom skolen). Jeg rydder kjøkkenet og gangen hver dag etter skolen, men mamma og pappa krever fortsatt mer av meg... Samtidig som de også mener jeg bør skaffe meg en jobb så jeg kan tjene mine egne penger( - fordi jeg har svært lyst til å dra på utveksling til neste år - men dette koster nærmere 300.000, så noe må jeg betale selv). Jeg vil ikke ned prioritere dansen, fordi dette er det kjekkeste jeg vet om, samtidig føler jeg at jeg må få meg jobb, samtidig som det også stilles krav til mer hjelp hjemme - i tillegg til fulle skoledager og lekser. Jeg føler ikke tiden strekker til, og jeg klarer ikke å se hvordan jeg kan få tid til alt dette uten å slite meg helt ut, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du beskriver godt hvordan du opplever at det forventes mye av deg og hvordan du syns det er vanskelig å prioritere. Det er nok mange ungdommer som kjenner seg igjen i det du skriver. 

Det kan være vanskelig å få tid til alt i en travel hverdag, spesielt i ungdomstiden. Det viktigste er å lære og prioritere tiden sin riktig. Mange ungdommer trenger en jobb slik du beskriver fordi man ønsker å gjøre noe som koster en del penger. Samtidig kan ikke en jobb gå utover skolehverdagen din. Derfor er det viktig at en evt jobb kan passe godt med skolehverdagen og føre til at det ikke gir deg ekstra tidspress. Hvis du går litt rundt og forhører deg om hvordan arbeidssteder kan tilrettelegge for deg vil du kanskje møte noen som vil gjøre at du tenker at en jobb ved siden av alt annet er mulig. Eller kanskje du finner ut at en sommerjobb vil passe deg bedre enn å jobbe jevnt hele året?

 

Når det gjelder krav foreldre stiller til deg vil jeg anbefale deg å finne et rolig, passende tidspunkt å prate med dem om dette. Fortell hvordan du føler at deres krav er vanskelig å innfri når du opplever press fra flere områder. Det høres ut som at de både ønsker at du ska bidra mer hjemme og samtidig skaffe deg en jobb for å tjene egne penger. Når du også danser opptil 10 timer i uka kan dette bli for mye. Kanskje blir det vanskelig å få tid til alt dette uten at du kutter ned på noe.

Noen tips når man har mye å gjøre er:

  • Lag avtaler med arbeidsgiver, trener og foreldre - særlig i perioder hvor du har mye skolearbeid
  • Lær deg å si nei når du har for mye å gjøre.
  • Lag deg en plan for når du skal gjøre hva.
  • Meld fra i god tid på forhånd når det er noe du ikke kan være med på.
  • Sett av tid til å gjøre "ingenting."
  • Husk søvn!

Les mer om dette i artikkelen hvordan få tid til alt i hverdagen.

Hvis du trenger å prate med noen andre enn foreldrene dine om dette, og kanskje få hjelp til å sortere eller lage en plan for hva du skal gjøre når, kan du snakke med helsesøster.

Jeg legger også ved noen artikler du kan lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett