Hopp til hovedinnholdet

Jeg trener en del men går ikke ned så mye i vekt som jeg ønsker. Kan dere hjelpe meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei ! Jeg er en jente på 15 år som veier 69kg og er ca 163 høy. Eg trener en del, men går ikkje ned i vekt. Slik som jeg ønsker! Eg vil stramme opp lår og få mindre mage. Noen gode tips ? Går på treningsenter, men sliter fordiom.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år!

Mange synes det er vanskelig å gå ned i vekt selv om de har begynt å trene. Hvor fort man går ned varierer fra person til person, men det som gjelder for alle, er at en god kombinasjon av et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet høyst sannsynlig vil føre til bedre kroppssammensetning og vektkontroll. Det er viktig å være tålmodig, og opprettholde den sunne livsstilen over tid for å merke de vektmessige resultatene. Mange andre gode helsegevinster vil du tilegne deg tidligere. Det kan du jo se på som en bonus:)

Det er altså like viktig å spise riktig som å trene. Hvis du holder deg til bare en av disse faktorene vil du hvertfall bruke lengre tid, eller kanskje ikke nå målene dine. Kombiner altså sunt kosthold med regelmessig fysisk aktivitet:)

Med regelmessig fysisk aktivitet tenker jeg først og fremst på å leve en aktiv hverdag, hvor du beveger deg mye. All aktivitet utover hvile er positivt. Ha det morsomt med fysisk aktivitet:)

Hverdagsaktiviteter som å gå eller sykle hvis du skal et sted, gå trapper fremfor heis/rulletrapp og hjelpe til med husarbeid eller hagearbeid hjemme er med på å opprettholde forbrenningen gjennom hele dagen. Dette er viktig! Prøv å ikke sitte for mye stille. Akkurat hva slags aktivitet du holder på med er ikke det viktigste, men at du er i bevegelse og kjenner pulsen øke, og at du kanskje blir litt svett. Det er sunt å være litt sliten i blant!

Det er kjempe bra at du trener. Hver uke bør du trene 3-5 økter. Den treningsformen som i størst grad bidrar til økt forbrenning er utholdenhetstrening. Her er noen typiske utholdenhetsaktiviteter: Gå fort, jogge, sykle, spinning, svømme, step, danse, gå på ski eller skøyter, ro eller padle, ballspill, friidrett, orientering, turer i naturen og diverse leikaktiviteter. Mange av disse aktivitetene kan du holde på med hjemme, gjerne sammen med andre, eller på treningssenteret.

I tillegg er det kjempe bra om du kombinerer utholdenhetstreningen med litt styrketrening for hele kroppen. På den måten vil du opprettholde muskelmassen, samtidig som du vil forbrenne fett. Resultatet vil bli en bedre kroppssammensetning, ved at en mindre andel av vekten vil komme av fettmasse.

Du kan lese mer om de forskjellige treningsformene ved å klikke her: Utholdenhetstrening, styrketrening:)

Prøv å få en varighet på hver økt på minst 30 minutter, gjerne rundt 1 time. Begynn alle økter rolig, og varm opp før intensive økter (som styrketrening og harde utholdenhetsøkter).

For at det skal bli lettere å opprettholde treningen over tid, vil jeg anbefale deg å lage en liten treningsukeplan, f.eks. hver søndag. Sett av noen minutter til å planlegge treningsøktene, med tanke på når du skal trene, hvordan, hvor lenge og hvor intensivt. Følg deretter planen. En uke bør som sagt inneholde mellom 3-5 treningsøkter:)

Når det gjelder kosthold er det viktig at dette er variert. Det vil si at det bør inneholde litt av alt, men man bør velge mest:
* Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger uten for mye sukker)
* Magre meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage cheese, magre yoghurter med minst mulig sukker)
* Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt skinke, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)
* Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg
* 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltid.
* Vegetabilske produkter som olje og myk margarin i stedet for hardt smør.

Godteri og snacks bør man begrense til en dag i uken.

I tillegg er det viktig å ha et regelmessig måltidsmønster med 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og evt kveldsmat) og 1-2 mellommåltider. Mellommåltidene skal være mindre enn hovedmåltidene og kan ofte være en rå gulrot, kålrot, en yoghurt med litt grov müsli eller et grovt knekkebrød med pålegg.

Ha troen på at dette virker, for det gjør det, og husk å være tålmodig. Resultatene vil vise seg over tid!!!

Lykke til med en sunn livsstil:)
Vennlig hilsen ernæringsfysiologen og treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om forsikring?

Hva dekker helsetrygdkortet?