Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvordan vekta mi er i forhold til høyden

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har tidligere slitt med spiseforstyrelser som bulimi. Det henger enda litt igjen, men jeg lurer på hvordan vekta mi er i forhold til høyden. Vil helst ikke ha "den er perfekt" eller noe sånt som svar. Har sett flere spørre rundt det samme. Jeg føler meg ganske feit egentlig og har utrolig dårlig selvtillit. Jeg er ca 170 og veier litt under 60kg. Veide på det laveste ca 50kg når jeg var på mitt værste og vil tilbake dit. Jeg savner det å ikke ha den bollemagen. Også tok jeg dette under trening og idrett fordi jeg følte dette passet helt greit, men jeg håper det går fint. Håper på bra svar som vanlig:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt jente 14 år!

Du skriver at du tidligere har strevd med spiseforstyrrelser. Du er, slik jeg forstår det, ikke helt fornøyd med det du veier nå. Du skriver også at du gjerne vil tilbake til den vekten da du var på ditt verste.

Den vekten du har nå passer greit til høyden din når du er så gammel som du er. Jeg kan ikke tro at du er feit, men du føler det slik og du liker det ikke.

Du skriver at du har dårlig selvtillit. Du har sikkert fått noe hjelp med det når du strevde med spiseforstyrrelsen. Men får du ikke mer hjelp nå? 

Jeg tenker at de som har strevd, og strever, med spiseforstyrrelser bør få hjelp. Ofte får de hjelp på BUP eller hos fastlegen. Jeg tenker at du burde gå til helsesøster på skolen din, eller på helsestasjon for ungdom der du bor. 

Du kan snakke med helsesøster både om vekt og høyde, og om ernæring og alle tankene du har om mat. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdom, også de som strever med mat. Helsesøster er også god til å snakke med de ungdommene som strever med dårlig selvtillit. 

Dersom du allerede får hjelp og snakker med noen om dette vil jeg anbefale deg å fortelle dem akkurat det du tenker om vekten din. Og at du egentlig ønsker deg tilbake til den gamle vekten. Det er viktig å være ærlig om det du tenker. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er usikker på om vekten min er normal?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Jeg føler jeg har en kropp som ser helt annerledes ut enn alle andres, og lurer på om jeg egentlig er normal?

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett