Hopp til hovedinnholdet

Boksing

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Begynte på boksing for ikke mange måneder siden. Har nå sparret med en partner 2 ganger nå, og etter første gangen fikk jeg litt hodepine 1-2 dager etterpå. Andre gangen hadde jeg bare litt vondt i hodet utover kvelden(noen timer etter økten). Er det normalt? brukte hjelm begge gangene, men hodet får jo det trykket allikevel.. En annen ting som jeg å merker er når jeg får slag i siden av hodet fra en hook, så kjennes det ut som det er noe inne i hodet som slår mot skallen, vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men er litt den samme følelsen som når jeg rister hodet til høyere og venstre kjapt gjentatte ganger. Er det normalt også, pga det støtet som blir når noen treffer?

 

Svar
Hei gutt, 
 
hjernen ligger beskyttet inne i skallen med væske rundt seg. Om du kan kjenne at hjernen beveger seg er jeg usikker på, men det er den gjør om den får et kraftig skal på seg. 
 
Om amatørboksing er skadelig er det ikke så lett å svare helt sikkert på. Men, symptomene dine med hodepine etter trening ville jeg tatt alvorlige. Om dette blir vanlig for deg etter trening ville jeg vurdert sterkt om dette er noe du skal holde på med. Idag er data som gjelder amatørboksing sprikende. Noe forskning viser lite endringer i feks nevropsykologiske tester, mens andre viser utfall i tester. 
 
Boksing er en sport hvor slag mot hodet og knockout honoreres. En knockout er utvilsomt en hjerneskade, og i debatten for eller mot boksing er honoreringen av å påføre en annen person hjerneskade et etisk dilemma.
 
At profesjonell boksing gir hjerneskade i varierende grad er grundig dokumentert, og naturlig nok øker hyppigheten av hjerneskade med antall slag mot hodet. Det er dokumentert høy forekomst av alvorlige hjerneskader, langvarige utfall på nevrofysiologiske- og psykologiske tester og permanente skader som Alzheimers sykdom, annen demens og parkinsonisme.
 
Spørsmålet er om du våger å ta risikoen for å få en skade, som først kan komme til syne etter svært lang tid. 

Lykke til!

Hilsen legen 

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett