Hopp til hovedinnholdet

Smerter i lungene ved løping

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig begynt å jogge mye, har alltid vært veldig aktiv, gått mye i fjellet, spiller rugby og diverse andre aktiviteter. Da jeg begynte å løpe i januar fikk jeg sterke smerter i lungene, men tenkte ikke noe over det, bare at jeg hadde dårlig kondisjon og at dette ville gå over etterhvert når den blir bedre. Nå, i april er kondisen blitt betydelig bedre, men smertene gir seg ikke. De kommer ca 20 min inn i økten og gir seg etter en stund når jeg stopper. Om jeg skal forklare smerten er det som om det knyter seg sammen i lungene, rundt ryggraden. Da føler jeg at jeg trenger å "strekke ut" lungene. Når jeg begynner å løpe igjen kommer de noen ganger tilbake i løpet av økten og andre ganger ikke. Når smertene melder seg er det umulig å løpe videre, har prøvd å løpe gjennom det, men det går ikke. Så, spørsmålet mitt er om dette skyldes dårlig kondis eller er dette noe jeg bør ta alvorlig? Kan legge til at jeg har hatt barneastma og jeg er ikke overvektig. Festrøyker i blant.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke slik at vi kan si sikkert hva dette er siden vi ikke kan snakke med deg eller undersøke deg.

Det høres mest ut som om dette er en muskulær smerte siden du ikke nevner at du ikke blir tungpustet, svimmel, kvalm. Det er også typisk at du føler du må strekke det ut. Ofte blir det mer smerter når man puster inn. Ofte skyldes dette små muskler mellom ribbene dine, men kan også skyldes andre. Du kan lese litt om dette her. 

Det også forskjell på om dette er stikkende smerter eller klemmende smerter. Klemmende smerter kan være hjertet. Hadde det vært hjertet hadde du mest sannsynlig ikke klart å løpe videre i det hele tatt, og man får ofte et behov for å bøye seg fremover. Hadde det vært lungen som hadde klappet sammen, astma eller en blodpropp i lungen så ville du blitt tungpustet som ikke hadde gått over når du slappet av. 

For å få et helt sikkert svar må du snakke med en lege. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett