Hopp til hovedinnholdet

Hva er vanlig vekt for ei jente på 11 år, 144 cm? Har du noen gode styrketreningsøvelser for barn? Hvordan bør jeg trene? Hvorfor er jeg så mye større enn vennene mine, som spiser mye godteri og junkfood?

Jente
 

Spørsmål
Heisann :-) Har noen spørsmål, jeg. * Hva er vanlig vekt for ei jente på 11 år, 144 cm? * Jeg har en forferdelig stor mage. Jeg kjenner flere som 'lider' av det samme problemet som meg ... Hva kan dette komme av? Magen min er hard og litt oppblåst. Denne store magen har jeg hatt lenge. Helt fra jeg har vært 6 år har jeg holdt inn magen min. Dette er bare snakk om 2 cm. * Har du noen gode styrke-treningøvelser som passer til barn? * Hvor lenge og hvor ofte bør jeg trene? * Vennene mine er veldig tynne. Som regel så spiser de mye godteri og junk-food + brus hver dag. Jeg er vel også den jenta i klassen som trener mest. Hvorfor skal jeg være så mye større enn dem? Jeg har litt problemer ettermiddagene. Etter middag får jeg et forferdelig stort søthunger, og dette fører til at jeg både inntar litt søtsaker, middagsrester og julebakst ... Dette utgjør jo veeeldig mange kalorier, kan dette være grunnen til at jeg er så kraftig? Det blir kanskje litt lettere å svare om jeg forteller litt om meg? :-), vel her er litt: Jeg er 11 år og veier 42 kg. Jeg er 144 cm. Jeg spiser som regel sunt, og forholdsvis lite, men har en tendens til å 'overspise' meg på ettermiddagene. Om lørdagene spiser jeg veldig mye godterier, så dette utgjør vell 700 kalorier :O Bare i lørdagskos ... Vi spiser potet\pasta\ris ca. 4 av 7 dager i uka. Jeg går til skolen nesten hver dag (En vei=1.5 km), har gym 2 ganger i uka, også er jeg vel ikke ute og trimmer noe mer en det. Klem fra meg ;)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Med din alder og høyde er normalområdet for vekt ca 30-42 kg. Det er viktig å tenke på at vekt avhenger av mange ting, blant annet hormonstatus, pubertetsutvikling, benbygning, kosthold og fysisk aktivitet. Husk på at vekt dermed er veldig forskjellig fra person til person, og at det derfor er vanskelig å sammenligne seg med andre i klassen din.

Etter hva du beskriver om kostholdet ditt, kan det hende at du føler deg oppblåst fordi du spiser mye sent på kveld. Det er anbefalt å spise middag før klokken seks på ettermiddag og etter dette bør man spise lett(e) måltid(er). Grunnen til dette er at forbrenningen blir lavere på kveldstid og at man derfor ikke får brukt opp all energien man spiser hvis man spiser store energirike måltider.

Jeg vil råde deg til å spise jevnt hele dagen og passe mye til hvert hovedmåltid (frokost, lunsj, middag og eventuelt kveldsmat). Hvis du spiser for lite på dagtid kan dette føre til at du får søtsug/lyst på mye mat på kveldstid fordi du rett og slett har spist lite i løpet av dagen. Prøv og begrens inntaket av godteri/snacks og brus til maks en dag i uken. Husk på at dette heller ikke er sunt for tennene. Alternativer til godteri er frukt med vaniljeyoghurt/vaniljekesam, fruktsalat, grønnsaker med kesamdip og smoothies laget av yoghurt/melk og frisk frukt/bær.

Du kan ellers variere bruken av potet, ris og pasta til middagsmaten, dette er IKKE usunt. Spis variert og velg litt av alle typer matvarer, kanskje dette kan hjelpe mot oppblåsthet.

Styrketrening er helt trygt for barn, så lenge belastningen ikke blir for høy. Når du trener styrke kan du følge disse treningsprinsippene:

* Belastning: Fra ingen ytre belastning til 60% av 1 RM (1 RM betyr det du maksimalt klarer å løfte 1 repetisjon)
* Antall økter: 2-3 per uke
* Antall repetisjoner: 15 til svært mange
* Antall serier: 2-5 per øvelse
* Antall øvelser: 1 til svært mange
* Pauser: 15 sekunder til 2-3 minutter mellom seriene

Slik trening kan for eksempel gjennomføres ved stasjonstrening eller sirkeltrening, hvor du har gjort et utvalg i øvelser og plassert de i en bestemt rekkefølge (gjerne en sirkel). På denne måten kan du legge inn øvelser for hele kroppen og trene de forskjellige øvelsene etter hverandre. Denne treningsformen blir ofte gjennomført med musikk. Du kan for eksempel dele inn treningen i 40 sekunders arbeidsperioder og 20 sekunders hvileperioder, og bruke hvileperioden til å skifte øvelse (stasjon) i sirkelen.

Her er noen eksempler på øvelser du kan trene:
- Bryst: Armhevninger (push-ups)
- Øvre del av rygg: Kroppshevninger (hang-ups, chins)
- Skulder: Skulderpress
- Armer: Biceps-curl, dips (Utgangsstilling: sitte på en benk eller lignende, holde armene langs kroppen, hendene på benken ved siden av hoftene, beina strake så bare hælen er i underlaget. Utførelse: Senk rumpa mot underlaget ved å bøye i albuen, strekk så ut i albuen igjen slik at rumpa heves igjen)
- Bein og rumpe: Knebøy, markløft
- Mage og korsrygg: Situps og rygghev (ligg på magen, se ned, hendene på bakhodet, hev øvre del av ryggen og senk igjen).

Du finner beskrivelse av hvordan øvelsen gjennomføres ved å klikke her
De som ikke finnes på linken har jeg beskrevet etter navnet på øvelsen.

Du trenger ikke bruke ytre belastning, hvis ikke du synes det blir alt for lett uten. Husk at du skal klare minimum 15 repetisjoner hver serie. Følg prinsippene som er nevnt tidligere i svaret:)

I tillegg er det kjempe bra om du bedriver noe utholdenhetsaktiviteter på fritida, som å jogge, sykle, svømme, danse, gå på ski eller skøyter, snowboard/alpint/telemark, ballspill eller turer i skogen:)

Du kan lese mer om trening ved å klikk her: Utholdenhetstrening, styrketrening.

Lykke til med trening og kosthold og god jul:)
Vennlig hilsen ernæringsfysiologen og treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om dine klagemuligheter?

Hvor kan du klage dersom du mener mobilregninga di er høyere enn den skal være?