Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få fritak fra gym og likevel få karakter? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ble for ca 1,5 år siden diagnostisert med patellofemoralt smertesyndrom i venstre kne. Samtidig fikk jeg beskjed om at jeg måtte være oppmerksom på at det var påbegyndende i høyre men ikke i like stor grad som venstre enda. Jeg har siden det kuttet mye ned på jogging og gjort treningsøvelser jeg fikk av en fysioterapeut. Dessverre føler jeg nå det ikke har blitt så mye bedre, selv om jeg nå ikke har like mye problem med å gå ned trapper som før. Jeg kjenner smerter i kneet i vanlig sittestilling som plutselig stikker når jeg så skal begynne å gå/løpe eller bare bevege beina mine. Gymtimer er verst. Bare når vi skal varme opp kan smerten i kneet komme tilbake så plutselig at jeg får vanskelig med å gå i de minste nedoverbakker i flere dager etterpå. Jeg lurer på om jeg har godt nok grunnlag for fritak for gym? Går det an at jeg blir vurdert i det teoretiske og ikke må ha en gymtime? I så fall må jeg få en ny diagnose fra legen siden min gamle er snart 2 år gammel? Mvh gutt 18

 

Svar
Hei

Det er viktig at du får dette vurdert på nytt, gjerne av en idrettsfysioterapeut eller idrettslege. Fysioterapeuten bør følge deg opp over tid, slik at treningen blir optimal og du unngår overbelastning. Han/hun skal også gi anbefalinger i forhold til gymtimene, slik at du kan trene i forhold til plagene dine - og unngå overbelastning der også. Med en anbefaling fra fysioterapeut lar det seg ofte gjøre å tilpasse gymtimene individuelt til deg, slik at du også får brukt gymtimene til å trene knærne, i tillegg til trening utenom. Dette må du i tillegg diskutere med kroppsøvingslæreren din. Hvis du ikke kan delta på noe som helst av fellesaktiviteter i gymtimene, så vil det naturlig nok være vanskeligere å få vurdering. Da trenger du en legeerklæring på at du ikke kan delta i det hele tatt, også sender du det til rektor. Du kan lese mer om reglene i artikkelen under. 

Fysioterapeuten bør for øvrig optimalisere treningsprogrammet ditt. Gymtimene skal tas med i totalbelastningen, og samtidig skal fysioterapeuten vurdere behovet for kneortose, taping, og eventuelt andre behandlingsmetoder. Du bør trene ofte, og treningen bør varieres for best resultat. Dette er noe den behandlende fysioterapeuten skal si mer om. 

 

 

Vennlig hilsen fysioterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett