Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal operere, og bekymrer meg for det. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et røket leddbåndet i ytterste ledd på lillefingeren og tror det på en måte leddbåndet har havnet på siden av lillefingeren. Dette er nå ca 3 måneder siden, og skal nå snart operere, eller hvert fall til sykehuset. De sa det var veldig komplisert og jeg måtte kanskje ha en slags pinne i fingeren. Jeg er litt redd og lurer på hvordan det er, om det er farlig, vil gjøre vondt og om hvordan det blir og fortsette med håndballen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner at dette er noe du tenker mye på! Jeg vet ikke nok om akkurat din skade og hva slags operasjon som skal gjøres til å gi deg et konkret svar, men jeg skal prøve å svare deg på noe.

Ved en operasjon, vil man få bedøvelse sånn at man ikke skal ha vondt underveis. Noen ganger opereres man også i narkose. I etterkant av en operasjon kan man gjerne ha litt vondt, men det kan hende at du vil få med deg smertestillende tabletter. Og noen har ikke så veldig vondt, så det er vanskelig å gi deg et sikkert svar på det. Etter en operasjon vil man som regel måtte ha den opererte fingeren i ro en stund, enten i gips, eller med en annen type beskyttelse. Om dette gjelder deg, og hvor lenge du må holde fingeren i ro, er det legene som bestemmer, og det vil du få informasjon om. 

Du skriver at du skal få en "pinne" i fingeren. Ofte setter de inn en plate eller pinne for å stabilisere leddet. Dette kan gjøre at leddet blir litt stivere, i hvertfall i begynnelsen. Det kommer litt an på hvordan de opererer, og hvor mye de har behov for å stive av eller stabiliere. 

Etter operasjonen bør du få henvisning til fysioterapi eller ergoterapi for opptrening (hvis du ikke får det, kan du spørre fastlegen om å få det). Og du vil nok få informasjon om hva du kan og bør gjøre for å trene opp fingeren og hånden igjen.

Du skriver at du er bekymret for hvordan det skal gå med håndballen. Du vil nok måtte regne med en stund til på sidelinjen, men veldig mange klarer seg helt fint på håndballbanen til tross for operasjoner i hendene. (Flere av spillerne på håndballandslaget har faktisk operert hender og fingre før). Men som sagt kan det hende at du vil være litt stivere i lillefingeren etter operasjonen, og legene vil kunne gi deg et sikrere svar på dette enn det jeg kan.

Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om hvilke bekymringer du har. Så kan de eller du ta kontakt med sykehuset og fortelle at du er litt bekymret, og be om informasjon om hvordan operasjonen og tiden etterpå vil være. Da vil du få mer spesifikk informasjon enn det jeg kan gi deg. 

Selv om du har fått beskjed om at det er komplisert, er jo denne operasjonen på en veldig liten og "ufarlig" del av kroppen, og selv om enhver operasjon jo innebærer en liten risiko, er det ikke noen grunn til at du skal gå rundt å bekymre deg for dette. Legene vet hva de gjør!

Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Idrettsskader

kneskade (colourbox.com

Hvilke skader er du utsatt for i ulike idretter? Hvordan kan du forebygge skader?

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett