Hopp til hovedinnholdet

Hvor ofte burde jeg ta proteinpulver?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg trener styrke på treningsstudio rundt 3 ganger i uken. Trener for å generelt få større muskler, legge på meg og bli større. Har en normal bmi, men er ganske slank. Derfor tenker jeg å starte på proteinpulver. Selvfølgelig i tillegg til normal matvane. Hvor ofte burde jeg ta dette? Hver dag eller kun etter trening? Flere ganger om dagen når jeg trener? Hvis dere ellers har tips til hvordan jeg kan bli større kom gjerne med det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du trener og ønsker å ta vare på helsa.

For å bygge muskler og bli sterkere, så trenger kroppen nok og riktig mat. Det viktigste næringsstoffer å innta etter trening, er faktisk karbohydrater, det er fordi disse er så nødvendige for at musklene skal restituere og ha energi til å vokse seg større. Har man et normalt kosthold, som inneholder: kjøtt/fisk, melkeprodukter og grove kornprodukter, så får man i seg mer enn nok proteiner til å bygge muskler. Det er faktisk helt unødvendig å ta proteinpulver! De proteinene du spiser i løpet av dagen ligger i blodet som aminosyrer, klare til å tas i bruk når du har trent. Du trenger ikke et ekstra stort påfyll gjennom proteinpulver. Det er faktisk sånn, at hvis man tar for mye proteinpulver, så lagrer man det som fett i stedet.

Vi har skrevet en artikkel om proteinpulver her.

Det er flott at du ønsker å fokusere på hva som er lurt å spise etter trening, og vi har samlet alle de beste rådene for nettopp dette i en artikkel, her.

Her er et tips til noe enkelt du kan spise rett etter trening, som gir deg både proteiner og karbohydrater:

  • Banan og sjokolademelk
  • Banan og skyr yoghurt

Man bør spise et ordentlig måltid innen en time etter man har trent. Det er egentlig ikke nødvendig å ta noe umiddelbart etter treningen er over, men hvis man har lyst, så er det ikke noe i veien for det. Da kan det være noe enkelt som de forslagene over. Fordelen med å spise 'vanlig' mat over proteinpulver, er at da får du også andre næringsstoffer som kroppen trenger, og ikke bare proteinene.

Mitt beste råd til deg er å fortsette med trening som du liker, spise et sunt og variert kosthold og ikke kaste bort penger på unødvendig proteinpulver. Men husk at hvis du skal vokse, legge på deg og bli større, må du spise nok mat.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Proteiner

Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett