Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiller håndball og trener for å bli god, men noen ganger mister jeg motivasjonen.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en veldig aktiv jente som elsker å trene. På fritiden spiller jeg håndball og vanligvis elsker jeg det. Nå i det siste har jeg lenge tenkt på hvorfor jeg spiller? Hvorfor gidder jeg å bruke tiden min på det? Jeg føler egentlig bare at jeg har veldig mye press på meg, fordi at jeg må prestere bra. Jeg skal snart på sonetrening, men jeg gruer meg sikkelig, fordi at alle som er der er mye bedre enn meg. Jeg trener så mye, fordi at jeg vil bli god. Men noen ganger mister jeg motivasjonen. Jeg elsker egentlig håndball, men samtidig tenker jeg så mye med på hvorfor jeg spiller. Det er vanskelig å snakke med noen andre om det, fordi det er ingen som forstår meg. Hva kan jeg gjøre? Jeg vil spille, men samtidig er det veldig vanskelig. Jeg føler ikke at jeg kan slutte, fordi da har jeg ingen ting å bruke livet på. Jeg elsker også fotball, men kan ikke starte på det igjen, fordi at jeg ikke har noe lag, i tillegg til at jeg ikke er noe god.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du skriver at du spiler håndball og at du vanligvis elsker det. Du skriver at du trener mye fordi du vil bli god, men at du innimellom lurer på hvorfor du i det hele tatt spiller. Slik jeg forstår deg så mister du innimellom motivasjonen fordi du føler det er mye press. Det kan jeg forstå.

Jeg tror mange kan føle det slik med idretten eller fritidsaktiviteten de holder på med. De syntes det er gøy og morsomt, men at det til tider kan være slitsomt med presset om at man skal bli bedre og prestere godt. Jeg tenker at det i slike perioder kan være viktig å kun fokusere på å gjøre det for å ha det gøy. Det hørest kanskje ut som et litt enkelt råd, og at det er enklere sagt en gjort, men jeg tror det kan hjelpe mye dersom man får det til. Prøv å ikke tenk så mye på resultater eller prestasjon, men fokuser på det du syntes er morsomt med sporten. Det viktigste er først og fremst at du trives med det du driver med. Prøv derfor å blokk litt ute alt du opplever som press.

Du sier at du skal på sonetrening og at alle der er mye bedre enn deg. Har du tenk på at det kanskje er mange andre som også opplever det slik? Kanskje er det mange andre som også tenker at "alle andre" er mye bedre enn de? For det første så tenker jeg at det som regel ikke er stemmer, det handler bare om at du er kritisk til deg selv. For det andre så tenker jeg at det ikke spiller noen rolle om det skulle være tilfelle, fordi det viktigste er at du har det morsomt og trives med det du driver med. Om du har det gøy når du spiller så vil du som regel også bli bedre etterhvert, fordi det oppleves mer som en hobby og noe som er gøy, enn som trening eller "jobb".

Prøv derfor å blokk ute det presset eller de forventingene du møter, og fokuser heller på hva som er viktig for deg. Du syntes det er morsomt og det er det som er det viktigste. Resultatene eller preastasjoner er ikke alltid det som skal spille størst rolle.

Dersom du likevel opplever at dette etterhver ikke er noe for deg, og at presset blir for stort så er det ingenting i veien for å prøve å finne noe annet som du syntes er mer givende. Om du skulle grue deg til å dra på treninger hver gang så er det kanskje ikke verdt det. Jeg tenker at det likevel kan være verdt det å prøve å fortsette nå, ettersom du i utgangspunktet sier at du elsker det. Kanskje vil det ta seg opp og bli like morsomt som det var, igjen.

Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett