Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått opp i vekt hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg fant ikke riktig tema om det jeg egentlig lurer på. Jeg har spist så mye mat enn det magen min trengte. Jeg har ikke gått en tur ute etter spise en gang! Så fra den maten som jeg har spist har blitt til fett. Jeg var tynn før og elsket kroppen min, vekten min var ca. 40kg. Nå har jeg blitt så tjukk at vekten har kommet helt opp til 60kg= vekt som damer pleier å ha + magen min har kommet helt ut at, føler meg som GRAVID. Jeg liker ikke gå rundt på skolen så tjukk som dette. Vet ikke hva folk skal tenke om meg. men jeg bryr meg nesten ikke. Jeg vil komme tilbake til det jeg var før (tynn + ca. til samme vekten som jeg hadde). Jeg sier ikke at jeg har begynt å hate kroppen min. jeg liker den fortsatt, jeg vil komme tilbake. jeg spiser bare hindisk mat og for ikke lov til å gå trening. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre hverdag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er fint å lese at du er glad i kroppen din selv om du har gått opp i vekt og at du ikke bryr deg om hva andre tenker. 

Når det gjelder vektøktning har det ofte en sammenheng med at vi spiser mer enn kroppen trenger og er i lite fysisk aktivitet. Akkurat slik som du beskriver at den siste tiden har vært for deg.

Du skriver at du ønsker tips om hva du kan gjøre for å få tilbake den vekten du hadde før. 

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for ungdom. Det normale er forskjellig fra person til person. Det avhenger av kroppsbygning, muskulatur osv.

Det som er klart er at du ikke bør begynne å slanke deg på egenhånd. Det kan for deg være helseskadelig. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost og i tillegg bør du være i aktivitet flere dager i uken.

Jeg forstår at du kanskje er frustrert over at du ikke får lov å trene. Er det foreldrene dine som sier at du ikke får trene eller har du treningsforbud pga sykdom? Dersom det er foreldrene dine som nekter deg å trene vil jeg anbefale deg å snakke med de om dette. Fortell dem gjerne at du ønsker å trene for å ivareta kroppen din slik at du får en sunn og sterk kropp. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din og høre med henne/han hvordan du ligger an i vekt i forhold til din lengde. Hun kan gi deg mange gode råd om vekt, kosthold og trening. Helsesøster kan også hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine om det er vanskelig for deg i forhold til trening.

Les gjerne artiklene under svaret mitt. Lykke til videre.

 

 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett