Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor blir jeg så sliten etter hard styrketrening?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trener 3-5 ganger i uken. Noen ganger når jeg har trent triceps, skuldre, chest eller lår så har jeg den fysiske følelsen man har etter treningsøkten i flere dager etter, den følelsen at du ikke orker å løfte mer / klarer ikke. Jeg fikk eksempel denne følelsen i brystene min nå, er helt utmattet og svæært sliten der muskelen ligger, dette har skjedd før og gått over etter ca 2 ukers tid.... Har dere svar på dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er ikke unormalt å bli sliten i mange dager etter en hard styrketreningsøkt. Når man trener til utmattelse, bryter man faktisk ned musklene. Og det som skjer i dagene etter treningsøkten, er at musklene reparerer seg selv, og bygger seg opp til å bli litt større og sterkere enn før - derfor blir du i bedre form når du trener. 

Hvor lang tid kroppen trenger på å bygge seg opp/restituere seg etter en treningsøkt kommer an på både hva slags trening man gjør, hvor hardt man trener, og om det er uvant trening for kroppen. Du vil for eksempel trenge lengre restitusjonstid etter en hard styrketreningsøkt enn etter en rolig joggetur.

At du er sliten i opptil to uker etter sånne økter trenger du ikke bekymre deg for, og det kan hende at dette vil endre seg etterhvert som musklene blir mer vant til belastningen. 

Men det viktigste er at du lytter til kroppen signaler, og gir den tiden den trenger for å restituere seg. Pass også på at du får i deg næring rett etter treningsøkter (les mer i artikkelen under). Et tips er også å variere treningen litt, både med å trene med ulik motstand og dermed ulike repetisjonsantall, men også med å variere øvelsene og trene på andre måter. Og så trenger du ikke trene så hardt som du beskriver hver gang, du vil ha effekt også uten å bli så utslitt. 

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett