Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sluttet å vokse. Er det fordi jeg har trent så tung styrketrening?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, r gutt på 13år. Jeg r 165, og veier 77 kg grunnen er at jeg trener styrke 7ganger i uka. Det har blitt et stort problem jeg har nemlig merket at jeg har sluttet å vokse jeg og familien trodde ikke på at man slutte å vokse hvis man pushet får hardt. Jeg tar 90kg i benkpress, og 80. Stående. Heg har helt totalt sluttet å vokse

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det anbefales ikke at man i din alder trener med så tunge vekter som du beskriver. Det har så vidt jeg vet ikke blitt bevist at tung styrketrening kan hemme veksten, men det er mulig å pådra seg skader på skjelettet og i muskulatur. At du har sluttet å vokse, kan også ha andre årsaker. Det er heller ikke uvanlig at høydeveksten går tregere i perioder. Jeg anbefaler deg å ta opp dette med legen din, sånn at han/hun kan undersøke hva oppholdet i veksten din skyldes. Som sagt er det ikke anbefalt å trene med så tung belastning når man er så ung som du, og jeg mener at øvelser hvor du bruker egen kroppsvekt er et bedre alternativ. Styrketrening hver dag hørtes også svært mye ut, husk at kroppen trenger hvile mellom treningsøktene for å bygge seg opp. Jeg anbefaler deg at du også snakker med legen din om trening og treningsmengde.

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett