Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det før noe av fettet blir borte hvis jeg trener 3-5 økter i uka? Hvordan kan jeg få bort fettet utenpå musklene? Ønsker markerte magemuskler. Kan jeg bruke tunge ting jeg finner hjemme som vekter?

Gutt 16 år
 

Spørsmål
Først vill jeg skryte av det dere gjør. Jeg tror dette er en side for de som har masse spørsmål som de vill ha svar på! Dette er en side som gjir svar, har prøvd flere sider men får ingen svar.


Hei!!!
Jeg har stilt et spørsmål for litt siden men glemte og skrive ned koden, prøver igjen:D

Jeg lurer på om hvor lang tid det tar før noe av fettet kommer bort vis du trener mellom 3 og 5 ganger i uka! som jeg har fått hørt er musklene gjemt under ett fettllag og det vil jeg få bort:) Hvordan kan man få mer markerte muskler? sant som mage-muskler, muskler på armene opp mot skuldrene? jeg har også hørt at det kan være vanskelig å bygge magemuskler påbegrunn av slekt og arv, men det skader vel ikke å prøve! jeg har trent etter et treningsprogram som jeg fant på nettet i snart to måneder nå så jeg kjenner at mageregionen deles opp til en 'six-pack' men det er en god stund til enda tror jeg.

Jeg vil trene for og få mest mulig markerte muskler men vil ikke bruke mange hundre på utstyr å ting. Så jeg det holder med og løfte tunge ting som mann har i hjemmet?

Det var vell alt! Litt mange spørsmål men prøv å svar på de fleste! Takk.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding til oss. Vår jobb er å hjelpe dere og det er flott å høre at du synes det fungerer:) Hvor lang tid som må til før du merker at fettmengden er redusert i særlig grad varierer mye fra person til person, men vanligvis kan man merke en forskjell etter 6-8 uker med god trening. 3-5 økter i uka er kjempe bra, og du vil trolig merke fremgang, litt etter litt. Husk at også kostholdet spiller en vesentlig rolle. Det er viktig å spise sunt, variert og regelmessig (hver 3-4 time) med mellommåltider inn i mellom hovedmåltidene (en frukt/grønnsak eller yoghurt f.eks.)

Utholdenhetstrening er den treningsformen som i størst grad øker forbrenningen. Legg derfor vekt på dette hvis du ønsker å få markerte muskler. Slik trening kan enten gjennomføres som langvarig kontinuerlig arbeid, for eksempel å jogge eller gå på ski 1 time i jevnt tempo, eller som intervallarbeid, hvor treningsøkten inndeles i harde arbeidsperioder og roligere hvileperioder. Ved langvarig kontinuerlig arbeid er det mest vanlig å gjennomføre treningen med lav – moderat intensitet (kjenne at du er sliten, men kan snakke forståelig), mens intervalltrening ofte gjennomføres med høy intensitet (hive etter pusten).

En kombinasjon av de to metodene å trene utholdenhet på er gunstig. Langvarig kontinuerlig arbeid fører til god fettforbrenning, spesielt hvis varigheten på økten blir lang. Grunnen er at kroppen hele tiden trenger mer energi for å kunne fortsette treningen. Energien får du fra karbohydratnedbrytning og fettforbrenning. Karbohydratlagrene i kroppen tømmes mye raskere enn fettlagrene, og siden du hele tiden trenger mer energi, vil mer og mer av energien komme fra fettforbrenning etter hvert som karbohydratlagrene tømmes. Varighet på rundt 1 time og utover er kjempe bra.

Mer intensiv trening fører til større samlet energiforbruk, og selv om energi-andelen fra fettforbrenning er lavere i forhold til det samlede energiforbruket enn ved noe lavere intensitet, vil samlet energiforbruk være så mye større at også energi fra fettforbrenning blir høyere. Ved gjennomføring av utholdenhetstrening med høy intensitet orker en ikke å holde på like lenge som ved roligere trening. Dersom varigheten er lik for en økt med høy intensitet som for en økt med lav intensitet vil den mest intensive økten gi størst energiforbruk, også i form av fettforbrenning, men siden en ofte holder på lengre når en trener roligere kan energiforbruket bli høyere, avhengig av varigheten. Trening med høy intensitet gir større økning i etterforbrenningen (forbrenning i tiden etter treningsslutt) og i forbrenning ved hvile (for eksempel når du sitter i sofaen).

Intervallformen 4x4 er god for å trene intensiv utholdenhetstrening. Økten gjennomføres slik: 4 harde arbeidsperioder, hver på 4 minutter, 3 minutter hvileperioder mellom arbeidsperiodene. Intensitet høy (hive etter pusten). Husk oppvarming i ca. 10-15 minutter, og gjennomfør første arbeidsperiode noe roligere enn de tre neste.  Dette er en meget god treningsmetode:) Anbefales!! Noen typiske utholdenhetsaktiviteter kan være å jogge, sykle, svømme, gå på ski eller skøyter, ro eller padle, spinning, step, crosstrainer, danse, diverse ballspill og lange turer i naturen. I tillegg bør du trene noe styrke, for å opprettholde og eventuelt øke muskelmassen noe. Tren da styrke for hele kroppen for helhetlig og god utvikling. Det er helt greit at du bruker gjenstander du finner hjemme som vekter hvis du ikke vil kjøpe inn dyrt utstyr. Det du må være nøye med er løfteteknikk. Du kan kanskje lære litt om løfteteknikk ved å klikke her. For gode øvelsesbeskrivelser av ulike øvelser kan du klikke her. Følg disse treningsprinsippen i begynnelsen:

  • Belastning: Fra ingen ytre belastning til 60% av 1 RM
  • Antall økter: 2-3 per uke
  • Antall repetisjoner: 15 til svært mange
  • Antall serier: 2-5 per øvelse
  • Antall øvelser: 1 til svært mange
  • Pauser: 15 sekunder til 2-3 minutter mellom seriene
Slik trening kan for eksempel gjennomføres ved stasjonstrening eller sirkeltrening, hvor du har gjort et utvalg i øvelser og plassert de i en bestemt rekkefølge (gjerne en sirkel). På denne måten kan du legge inn øvelser for hele kroppen og trene de forskjellige øvelsene etter hverandre. Denne treningsformen blir ofte gjennomført med musikk. Du kan for eksempel dele inn treningen i 40 sekunders arbeidsperioder og 20 sekunders hvileperioder, og bruke hvileperioden til å skifte øvelse (stasjon) i sirkelen. Det er riktig at utvikling av markerte magemuskler blant annet avhenger av gener, men det er absolutt greit å prøve for alle. Du vil uansett komme nærmere helt markerte magemuskler. Husk å være tålmodig! Lykke til med treningen! Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om rusmidler?

Hva er det mest brukte ulovlige rusmiddelet etter hasj og marihuana?