Hopp til hovedinnholdet

Kommer beine mine til å bli tynnere hvis jeg trener når jeg faster?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 14 år, og jeg har begynt å faste siden 17. Mai. Eg faster fra morgen klokken 03:00 til klokken 20:00 og noen ganger 22:45. Jeg har en treningsykkel hjemme, du sitter på den og kjører treninga. Så jeg lurte på om mine bein kommer til å slanke seg, om eg både trener i sykkelen ca 2 ganger om dagen i ca 2-15 min, mens jeg faster. kommer beina mine til å slanke seg hvis eg holder på med dette Helt til slutten av ramadan 20. Juni. (Fasting og trening)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Når man blir slankere, handler det om at kroppen bruker mer energi enn den får i seg. Men man kan ikke slanke seg på kun deler av kroppen. Selv om det først og fremst er beina du bruker når du sykler, er skjer kroppens forbrenning over hele kroppen. Sykling vil imidlertid påvirke muskulaturen lokalt, sånn at du kan bli sterkere i beina, litt avhengig av hvor mye motstand du har på sykkelen, og hvordan du sykler.

Men når man faster, får ofte kroppen i seg så lite næring at den har mer enn nok med å komme seg gjennom en vanlig hverdag. Så å fokusere på trening og slanking, vil derfor være lite lurt.

Med mindre du er overvektig, er heller ikke slanking anbefalt, særlig i den alderen duer nå. Kroppen skal jo utvikle seg mye, og det er viktig at den får lov til å gjøre det. Slanking kan påvirke denne utviklingen negativt. 

Når det er sagt, så er det jo flott at du vil være aktiv. Men det kan nok være lurt å ikke trene så mye nå under fasten, fordi kroppen som sagt nå får i seg så lite energi. Å sykle 2-15 minutter er jo ikke veldig mye, så det kan nok gå bra. Men det som er viktig er at du kjenner etter hvordan du føler deg. Ikke tren hvis du er sliten eller svimmel. 

Når fasten er over, og kroppen har kommet seg igjen, kan du jo ha mer fokus på aktivitet. Jeg legger ved noen artikler med tips som du kan bruke da. 

 

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mat, drikke, trening og søvn under Ramadan

Kvinne ber (colourbox.com)

Under Ramadan, som varer i en måned, faster mange muslimer verden over. Da faster man fra soloppgang til solnedgang.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Fysisk aktivitet i hverdagen - viktig og sunt

Studenter går opp trapp (Colourbox.com)

Helst bør du være aktiv minst en time hver dag. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og mat
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og mat