Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor opplever jeg nedsatt prestasjonsevne og tunge bein?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei sann! Jeg må spørre. Jeg har satset fotball i lang lang tid. Spiller høyt å ønsker kun å bli bedre men det er 2 ting jeg ikke helt finner ut. For det første har jeg ustabile treninger. At en trening er jeg utrolig go å neste kan jeg være helt elendig. For det andre har jeg ofte treninger jeg føler at føttene mine føles tyngere. Er en kjapp spiller å har lette føtter men føles noen ganger at føttene blir tunge å seige? Hva er grunnen til alt dette?

Besvart 01.12.2018 13:18
 

Svar
Hei

Så gøy at du satser på fotball og at du har lyktes med å komme på et høyt nivå. I en idrett som fotball er det veldig vanlig at prestasjonene varierer. Det kan være både psykologiske, mentale og fysiske faktorer som påvirker prestasjonsevnen. Noen dager er man mer "på" når man er på trening, man har fullt fokus på selve økten. Andre dager har man andre ting å tenke i tillegg, f. eks. skole, jobbe, venner og familie. Kanskje er det en viktig kamp man gruer seg til. Noen ganger er det nok å én dårlig opplevelse tidlig i økten, så faller selvtilliten noe og resten av økten kan preges av mer negative tanker. Er du generelt sliten i kroppen, spist og drukket lite/ugunstig mat eller har sovet lite, vil også dette påvirke prestasjonsevnen.

At du noen ganger føler deg tung i beina, seig og treig, er også normalt. Dette kan være et tegn på at det har vært for mye trening, eller at totalbelastningen har vært for stor. Du har rett og slett ikke restituert godt nok mellom øktene. Da kan det være gunstig å kjøre noen lettere økter, samle overskudd. Snakk med treneren din om dette. Om du opplever at denne "tungheten" vedvarer selv om man har redusert belastningen og hatt mer hvile, ville jeg anbefalt deg å dra til fastlegen din og få en vurdering av andre årsaker som kan påvirke allmenntilstanden.

 

Lykke til videre med satsingen!

Vennlig hilsen fysioterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett