Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på anabole steroider og testosteron booster? Funker det?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er litt forvirret. Jeg skjønner ikke forskjellen på anabole steroider og testosteronbooster. Anabole steroider er jo et legemiddel mens testosteronbooster får man kjøpt på proteinfabrikken. Jeg har lyst til å bestille et produkt som heter «anabolic freak af 96 caps». Er dette steroider? Hvis ikke, er det lurt eller skadelig? Har det noen bivirkninger? Også en ting til. Hva er testofen? Er det ulovlig? Bivirkninger? Takk på forhånd :)

Besvart 05.12.2018 13:22
 

Svar
Hei

Veldig godt spørsmål. 
Den enkle forklaringen er følgende: anabole steroider er syntetisk fremstilte hormoner og vil virke inn på hormonsystemet ditt i ganske lik grad som testosteron. Det er ulovlig fordi det er en ganske alvorlig helserisiko knyttet til å manipulere kroppens hormonsystem (du kan lese mer om det i lenken under). Siden kroppen din produserer testosteron på egenhånd mener produsenter at testosteronboostere skal påvirke denne egenproduksjonen positivt. Det finnes veldig veldig mange ulike ingredienser som markedsføres som "testoboostere" (tribulus terretris/tigernøtt, ZMA, DHEA osv.), og disse er ofte plante-steroider, aminosyrer og mineraler. De ingrediensene nevnt ovenfor er studert i mange sammenhenger, og de funnet lite virkningsfulle på personers egenproduksjon av testosteron.

Det er det samme med testofen/bukkhornskløver, som er en planteekstrakt.

Det vil altså si at de ikke gjør det de sier de skal gjøre, og ikke vil kunne booste-testosteronet ditt - fordi ingrediensene rett og slett ikke påvirker hormonsystemet ditt slik du tenker. Ofte er de studiene som faktisk viser en effekt mellom slike ingredienser og testosteronnivået ditt finansiert av de som eier produktet. Det bør man være kritisk til. 

De aller fleste studier viser en sammenheng mellom trening og forhøyet testosteronnivå. Det betyr at om du får høyere testosteronnivå når du bruker et kosttilskudd i forbindelse med trening, har det mest sannsynligvis noe med treningen å gjøre, og veldig lite/ingenting med kosttilskuddet å gjøre.

Fordi det er så mange ulike ingredienser er det vanskelig å si om noe er lovlig eller ikke. Det er en høy risiko knyttet til å bruke kosttilskudd som hevder at de skal ha muskeloppbyggende effekt, da det oftest er disse som pleier å være forurenset med anabole steroider. Den risikoen er du derfor nødt til å vurdere selv.

 

Håper du fikk svar på det du lurte på. Om du vil prate om trening, kroppspress og doping anonymt kan du alltids ta kontakt med Dopingkontakten.

Hilsen Dopingkontakten

Chat (tirs-fre kl 11-18, www.antidoping.no/dopingkontakten)

Telefon (tirs-fre kl 11-18, 80050200)

E-post (dopingkontakten@antidoping.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er anabole steroider?

Gutt viser muskkler (colourbox.com)

Visste du at anabole steroider nesten har den samme virkningen i kroppen som testosteron? Her får du en forklaring på hva anabole steroider egentlig er.

Les mer

Hva er doping?

Doping (colourbox.com)

I ulike tidsepoker har folk kjent til og lett etter stoff som kunne påvirke kroppens prestasjonsevne i ulike sammenhenger.

Les mer

Dopingkontakten

Bildet er lånt fra https://antidoping.no/

Har du eller noen du kjenner behov for å snakke med noen om doping?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping