Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg slutte å trene med tunge vekter?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Gutt på 16 og har et spørsmål til dere! Jeg har nå drevet å trent med vekter i et år nå, altså siden jeg var 15 år. Jeg har lest noen spørsmål og svar fra dere og begynner å blir litt bekymret... Dette vil altså påvirke veksten min? Jeg løfter som regel tungt på øvelser som kalles for compound lifts. Dette er altså markløft, knebøy og benkpress. Tar som regel 5x5 men alt annet 8-12 reps x4. Noe jeg burde stoppe å gjøre dersom jeg gjør det også riktig?

Besvart 06.01.2019 19:34
 

Svar
Hei

Så fint at du er aktiv med trening! Styrketrening hemmer ikke veksten din. Man trodde det før, men det er tilbakevist gjennom forskning. Å belaste knoklene er faktisk bra for dem. Men når skjelettet er i vekst, er noen deler av knoklene myke, og der kan det oppstå skader ved for stor belastning eller feiltrening. Heldigvis er dette relativt sjelden.

Som ved annen trening er det viktig å øke motstanden gradvis, sånn at kroppen blir vant til belastningen. Dersom du er trygg på teknikken på øvelsene, og ikke får vondt under eller i forbindelse med trening (annet enn stølhet), trenger du ikke bekymre deg for å trene på den måten du gjør nå. Det er selvfølgelig viktig med nok restitusjon mellom øktene. 

Lykke til videre med treningen, og les gjerne artiklene våre om temaet. 

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Styrketrening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om styrketrening