Hopp til hovedinnholdet

Vil ned i vekt før sommeren, veier 80 kg!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 som veier 80kg jeg skal bort med mange venniner i sommer og alle de har fine kropper. Jeg har litt store lår/legger, litt utover mage, store armer og ikke stram rompe, jeg rir 2 ganger i uka, skal begynne på Bob og kanskje på treningsenter. Jeg vil gjerne miste fett og noen kilo før sommerferien. Kan dere hjelpe meg

Besvart 08.01.2019 11:12
 

Svar
Hei!

Så spennende å reise på ferie med venninner. Det høres ut som du er ei aktiv jente, det er flott.

Det er ikke alltid så greit å føle seg annerledes enn andre, spesielt som ungdom. Har du snakket med noen voksne om at du føler på dette? At du har lyst til å gå ned i vekt? Som 14-åring er det veldig viktig at du får hjelp og oppfølging til å gjøre endringer i kostholdet og med treningen. Du kan ikke begynne på noen diett på egen hånd, det kan være farlig.

Det aller beste du kan gjøre, er å avtale et besøk hos helsesøster på skolen. Hun har oversikt over hvordan vekten din har utviklet seg helt siden du var barn. Sammen kan dere finne ut av hva som blir mest riktig for deg å gjøre av endringer. Visste du at det finnes tilbud til barn og ungdom som er overvektige? Dette tilbudet varierer fra hvor i landet man bor, men helsesøster har en oversikt over om det er noe du kan delta på i nærheten av der du bor.

Ved å besøke helsesøster får du også noen du kan snakke med, det er alltid godt å lufte litt følelser som man sitter inne med.

Her kan du lese mer om hva man skal gjøre hvis man veier for mye.

Å få til endringer i kostholdet er ganske vanskelig. Vi har så mange vaner med oss som er vanskelige å endre på. Vi har skrevet en guide til hvordan man bør gå frem om man ønsker et sunnere kosthold, ta gjerne en titt på denne artikkelen og snakk litt om dette med helsesøster.

Husk at vi alle har forskjellige kropper. Å gå ned i vekt er vanskelig, og for de aller fleste ganske urealistisk. Mange klarer å gå ned litt i vekt, men mange går opp igjen også. Trening er viktig for å føle seg vel. Hvis man trener styrke, så får man byttet ut litt fett på kroppen med muskler. Muskler gir høyere forbrenning, en fin kroppsholdning og vi får mer energi av å trene. Å melde seg inn på et treningssenter trenger derfor ikke være en dum idé. Men da er det viktig å få god veiledning av de som jobber der i hvordan man skal trene. Noen kommuner har også gratis treningstilbud til ungdom som trenger å endre på livsstilen. Dette vet helsesøster mer om.

Prøv å ikke sammenlikne kroppen din med vennene dine, selv om det er vanskelig. Tren og ha det gøy, og tenk på alt det flotte kroppen din klarer å gjøre for deg.

Ta godt vare på deg selv og lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett