Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg ha en sunn livsstil?

Jente 15 år
 

Spørsmål

He! Jeg er 162 cm og veier 56kg, er det vanlig. For jeg spiser for det meste det jeg vil, jeg spiser ofte snop og usunt i ukedagene. Men jeg vet ikke om det er så bra å spise sånn. Jeg spiser ikke mye snop hver dag, men like vel. Er det skadelig for helsen? I tilleg til at jeg ikke vet om jeg får i meg nok frukt og grønt. Jeg spiser som oftest grønnsaker til middag, og har alltid med meg fruk på skolen, men jeg er ofte så dårlig at jeg ikke klare å spise den. Hvordan kan jeg spise mer frukt og grønt. Og jeg trener neste ingen ting, for jeg blir så dårlig, og har ikke gym på skolen. Så jeg trener en gang i uken, er det for lite?

Besvart 21.01.2019 16:22
 

Svar
Hei jente 15 år!

Du har en normal vekt og høgde for din alder. Du har en KMI på 21,3 som er normalt. KMI er en måte å sammenligne din høgde med din vekt. 

Det viktigste du skal tenke på når du ønsker å spise sunt og trene nok og riktig, er at det er litt av alt. Samtidig skal du ha det fint med deg selv. Mange kan stresse og være bekymret for at de ikke spiser riktig. 

Det er ikke alltid lett å få i seg nok grønnsaker eller frukt. Det er anbefalt å spise 5 stk. frukt hver dag, det kan for eksempel være et eple, en banan, en smoothie eller et glass jus. Noen ganger kan det være fint å kutte opp frukten, det kan være lettere og litt mer delikat å spise den da.

Det er ikke for lite å trene en gang i uke,men det kommer også an på hvor aktiv du er ellers. dersom du ikke går eller er i bevegelse ellers i uka, kan det være lite å bare trene en gang i uka. 

Det som er bra er å være litt aktiv hver dag. 

Det kan du være på mange ulike måter, og du trenger ikke alltid tenke at du skal trene.

Kanskje kan du: gå en tur eller sykle. Hvis du liker å danse eller være med dyr er også det en fin måte å være aktiv på. 

Noen ganger kan det være fint å snakke med noen om hva du tenker på. Har du en mamma eller pappa du kan snakke med? Eller en annen voksen du stoler på? Kanskje kan du snakke med helsesykepleier på skolen?

 

Lykke til! 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett