Hopp til hovedinnholdet

Veier jeg for mye? Hva er egentlig cellulitter? Kan jeg gjøre noe for å få det vekk?

Jente 17 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg har noen spørsmål jeg. :)

Jeg er ei jente på 17, er sånn ca 164 høy og veier 62 kg. Er det for mye for min høyde? Burde jeg kanskje trene litt?
Og celluitter, det har jeg hatt et par år nå bak på lårene. Også lurte jeg på, hva er egentlig celluitter? Og kan man gjøre noe for å få det vekk, eventuelt forhindre at det blir verre?
Klem
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Du ligger innenfor det som betegnes som normalvekt, med de målene du har oppgitt. En økning i aktivitetsnivå vil uansett være positivt, med tanke på kroppssammensetningen din (mer muskler og mindre fett) og mange andre positive helsegevinster. Begynn i det små, og øk heller etter hvert. Litt trening er bedre enn ingen trening:)

"I våre dager står cellulitter for en normal og medfødt tendens til forandring av huden, svarende til låret/seteballene eller nedre del av rygg/buk. Huden blir ruglet og ujevn, og når vi klemmer på den forsterker dette seg.
Når det tas vevsprøver av slik hud viser det seg at fettopphopninger ligger i små kamre i underhudsfettvevet, omgitt av tynne bindevevsfibre som fester seg fra overhuden ned til muskelhylstret (fascien) rundt lårmusklene.


Konsekvensen av dette er at når fettvevet i dette området øker, øker altså innholdet i disse kamrene, mens bindevevsfibrene er som før. Med økt fettinnhold presses selvsagt huden utover, unntatt der hvor bindevevsfibrene ligger. Der trekkes huden innover. Når fettinnholdet reduseres glatter huden seg mer ut. Ved å gripe om lårhuden og trykke den sammen får vi det samme resultatet – fettlagrene trykkes ut mens bindevevsfibrene rundt disse holder stand og derfor synes å trekke seg innover."

Cellulitter er altså helt normalt, men de synes ikke så lenge fettlagrene ikke øker i mengde.

En økning i fysisk aktiviet vil derfor være en meget gunstig løsning dersom du ønsker å få mindre synlige cellulitter, siden en økning i aktivitetsnivå vil bidra til økt energiforbruk. Med økt energiforbruk forbrennes karbohydrater og fett for å tilføre kroppe ny energi. Altså...fett forbrukes for å gi deg energi fremfor å forbli lagret på kroppen. Det er også bra å drikke mye vann for å redusere cellulittene.

All aktivitet utover hvile bidrar i positiv retning. Prøv derfor å være fysisk aktiv jevnlig gjennom hele dagen. Variasjon er bare bra, så hold gjerne på med masse forskjellig. Kjenn at kroppen må jobbe litt ekstra:) Her komme litt informasjon om trening som er spesielt bra for å øke fettforbrenningen, og som derfor vil være bra for å redusere cellulittenes synlighet!

Utholdenhetstrening er den treningsformen som i størst grad øker forbrenningen. Slik trening kan enten gjennomføres som langvarig kontinuerlig arbeid, for eksempel å jogge eller gå på ski 1 time i jevnt tempo, eller som intervallarbeid, hvor treningsøkten inndeles i harde arbeidsperioder og roligere hvileperioder. Ved langvarig kontinuerlig arbeid er det mest vanlig å gjennomføre treningen med lav – moderat intensitet (kjenne at du er sliten, men kan snakke forståelig), mens intervalltrening ofte gjennomføres med høy intensitet (hive etter pusten).
 
En kombinasjon av de to metodene å trene utholdenhet på er gunstig. Langvarig kontinuerlig arbeid fører til god fettforbrenning, spesielt hvis varigheten på økten blir lang. Grunnen er at kroppen hele tiden trenger mer energi for å kunne fortsette treningen. Energien får du fra karbohydratnedbrytning og fettforbrenning. Karbohydratlagrene i kroppen tømmes mye raskere enn fettlagrene, og siden du hele tiden trenger mer energi, vil mer og mer av energien komme fra fettforbrenning etter hvert som karbohydratlagrene tømmes. Varighet på rundt 1 time og utover er kjempe bra, men begynn gjerne med 30 minutter hvis du ikke er vant med å trene. Det vil også øke forbrenning betraktelig i forhold til å ikke trene noe:)

Mer intensiv trening fører til større samlet energiforbruk, og selv om energi-andelen fra fettforbrenning er lavere i forhold til det samlede energiforbruket enn ved noe lavere intensitet, vil samlet energiforbruk være så mye større at også energi fra fettforbrenning blir høyere. Ved gjennomføring av utholdenhetstrening med høy intensitet orker en ikke å holde på like lenge som ved roligere trening. Dersom varigheten er lik for en økt med høy intensitet som for en økt med lav intensitet vil den mest intensive økten gi størst energiforbruk, også i form av fettforbrenning, men siden en ofte holder på lengre når en trener roligere kan energiforbruket bli høyere, avhengig av varigheten. Trening med høy intensitet gir større økning i etterforbrenningen (forbrenning i tiden etter treningsslutt) og i forbrenning ved hvile (for eksempel når du sitter i sofaen).

Intervallformen 4x4 er god for å trene intensiv utholdenhetstrening. Økten gjennomføres slik: 4 harde arbeidsperioder, hver på 4 minutter, 3 minutter hvileperioder mellom arbeidsperiodene. Intensitet høy (hive etter pusten). Husk oppvarming i ca. 10-15 minutter, og gjennomfør første arbeidsperiode noe roligere enn de tre neste.
 
Noen typiske utholdenhetsaktiviteter kan være å jogge, sykle, svømme, gå på ski eller skøyter, ro eller padle, spinning, step, crosstrainer, danse, diverse ballspill og lange turer i naturen.

Også styrketrening er bra, for å opprettholde og eventuelt øke muskelmassen noe. Yoga, pilates, trening på treningssenter eller hjemmetrening er noen gode alternativer for å trene styrke. Du kan lese mer om styrketrening ved å klikke her.

Du finner gode styrkeøvelser ved å klikke her

Lykke til!


Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om dine forbrukerrettigheter?

Hvem bør du først snakke med om det er feil på en vare?