Hopp til hovedinnholdet

Hjelper det å trene styrketrening når ikke musklene vokser?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Det er så vanskelig å trene kondisjon nå på vinteren. Grunnen til at jeg ikke er medlem på treningssenter er at det hadde jeg bare blitt stresset av. Av å lage programmer og forventninger at jeg måtte trene så ofte. Likevel trener jeg mye styke gjerne med frivekter. Nå har det blitt så mye styrke, men likevel vokser ikke musklene mine. Jeg får ikke så mye endorfiner lenger hvis økten blir bare styrke og ikke kondisjon. Hjelper det å trene styrke når ikke musklene vokser? Hvordan se det positive i styrkeøkten når jeg sjeldent for trent kondis?

Besvart 13.02.2019 16:49
 

Svar
Hei

Så flott at du trener! Jeg skjønner godt at du synes det er vanskeligere å få trent kondisjon på vinteren. Et tips til det er å gjøre øktene litt annerledes. Langrenn er kjempegod kondisjonstrening. Det samme gjelder skøyter. Hva med å finne en bakke med snø hvor du kan løpe opp og ake ned 10 ganger? Da får du garantert pulsen opp!

Innendørs er hoppetau faktisk en god måte å trene kondisjon på. Du kan for eksempel hoppe en halvtime, eller gjøre økten intervallbasert. Søk gjerne på youtube for å finne inspirasjon til ulike måter å gjøre dette på (bruk for eksempel jump rope som søkeord). Vær litt skeptisk til kvaliteten på videoene, alle er ikke like gode. 

Burpees og spensthopp er også eksempler på øvelser hvor du får jobbet med kondisjonen. Prøv for eksempel å gjøre 100 burpees på så kort tid som mulig. 

Et annet tips er å kjøre styrketreningen som sirkeltrening. Her gjør man flere øvelser etter hverandre med kort eller ingen pause mellom. Dette er en fin måte å få kondisjonselementet inn i styrketreningen, og du vil nok kjenne deg skikkelig slite etterpå. Prøv for eksempel dette programmet:

Styrketrening du kan gjøre hjemme.

Det er all grunn til å trene styrketrening selv om musklene ikke vokser! I ungdomsårene vokser ikke musklene på samme måte som de kan gjøre senere i livet. I tillegg har genene våre mye å si for hvordan musklene vokser. For at vi skal ha god effekt av styrketrening, krever det at musklene blir slitne når vi jobber. Det skal ikke være sånn at du gjør 10 repetisjoner når du kunne klart 50. Da må du gjøre øvelsen tyngre for deg selv. 

Men styrketrening har mange andre effekter enn bare muskelvekst. Vi blir sterkere, kan få bedre balanse, det er veldig bra for skjelettet, og det kan forebygge skader og andre problemer.

Kan du prøve å legge merke til at du blir sterkere og får til øvelsene bedre fremfor bare størrelsen på muskelen? Jeg tenker at hvis du øker intensiteten på styrketreningen din, og utfordrer deg med litt nye og tyngre øvelser, vil du kjenne på den gode etter trenings-følelsen med endorfiner.

Jeg legger ved noen artikler om styrketrening som gir litt mer utfyllende informasjon. 

Ps: Det er snart vår;)

Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer

Gener og trening

Gener og trening (colourbox.com)

Alle kan få gode resultater av trening, men hvordan resultatene blir for akkurat deg i forhold til utseende, muskelstørrelse, utholdenhet og prestasjon, henger også i stor grad sammen med genene eller arvestoffet du har med deg.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om