Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge må jeg trene mage og rygg for å se resultater før sommeren?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er jente på 14 år. Jeg er 1.60 høy og veier 47kg. Jeg er ikke så veldig glad i hvordan magen og ryggen min ser ut så jeg vil se bra ut til sommeren. Jeg vil ha sånn 11 lines på magen hvis du skjønner. Hvor lenge må jeg trene hver dag og hva for å klare det før sommeren?

Besvart 25.05.2019 13:17
 

Svar
Hei Jente, 14 år! 

Ut fra din alder, kjønn, vekt og høyde ligger du innenfor det som er normal vekt. 
Vi i ung.no setter dessverre ikke opp treningsprogrammer eller øvelser, men jeg skal prøve å svare deg litt mer generelt på spørsmålet ditt. 

Mange jenter i din alder ønsker å se ut på en bestemt måte for å være fornøyd med kroppen sin. Det er forståelig i vårt moderne samfunn der økt kroppsidealfokus bidrar til at mange er unødvendig misfornøyd med egen kropp, og ikke versetter kvaliteter i egen kropp slik hver enkelt fortjener.

Hver og en av oss er unik! Vi har alle ulikt arvemateriale (gener) og ulikt utseende. Siden vi alle har et unikt genetisk potensiale, vil det være en umulig målsetting å bli helt lik noen andre. Derfor er det utfordringer knyttet til at vi har kroppsidealer å se opp til. Det er ikke meningen at alle skal se helt like ut, og det er heller ikke mulig.

Uansett hvilke gener vi har vil et sunt kosthold og god trening kunne bidra til kroppslig utvikling, men om du kan få helt markerte magemuskler eller 11 lines er ikke sikkert. Det er det viktig å være klar over, slik at man ikke blir frustrert om treningen ikke gir den effekten man trodde den ville gi.

Et variert og normalt sunt kosthold er uansett lurt både for helsen og for utviklingen i din alder, der kroppen utvikler seg til å bli kvinne.'
Her er noen gode tips:
Balansert og variert kosthold

Fysisk aktivitet kan føre til kroppslige endringer, og det er viktig å være i aktivitet jevnlig i løpet av dagen.  Du kan trene opp til hver dag hvis du vil, og så lenge aktivitetene varierer får du god helhetlig belastning.

Dersom du har flere spørsmål om trening og kropp kan du få gode råd hos helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom. 

Lykke til videre!Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett