Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor vokser ikke musklene mine?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg syns ikke musklen har vokst sitten 2016 hvor for har den ikke det spiser bra nå trener 8 til 12 reps 4 5 sett

Besvart 06.06.2019 09:45
 

Svar
Hei

Hvis du ikke får større muskler, så er det enten kostholdet det er noe galt med, ellers så er det treningsregimet det er noe galt med (eller begge delene). 


Trener du ofte nok - med god kvalitet på treningsøktene dine, så vil du få resultater av treningen - i form av bedre styrke. Skal du ha musklene til å vokse, så må du nødvendigvis også ha et energioverskudd, slik at musklene har noe å vokse på. Musklene er blant annet avhengig av proteiner i kostholdet, for at de skal vokse seg større. 

Eksempler på gode proteinkilder er kjøtt, fisk, fugl, egg, ost, fullkornsprodukter, mais, bønner, linser, ris, cottage cheese, yoghurt, osv. Dette er med andre ord mange matvarer som er helt vanlig i et norsk kosthold. 

Det skulle derfor ikke være noe problem å få i seg tilstrekkelig proteiner, men utfordringen for enkelte er kanskje at det skal være proteiner i hvert eneste måltid igjennom dagen. Spiser du for eksempel et par skiver kneip med syltetøy på, og et glass saft om morgenen, så får du veldig lite proteiner i deg. Derfor er det viktig å ha en klar plan for kostholdet - igjennom hele dagen, slik at både proteininntaket og energiinntaket blir tilstrekkelig til at det gir deg (og musklene dine) riktig energi til at musklene vokser. Her finner du mer om hvordan du bør spise. 

Når det gjelder treningene dine, så bør du gjerne trene 5-6 ukentlige økter, men gjerne korte økter på 50-60 minutter samt oppvarming først. Noen ganger kan øktene også være kortere hvis du har dårligere tid, men det er altså viktig å trene ofte nok. 

Treningen bør i tillegg være variert, slik at du ikke alltid gjør de samme øvelsene. Musklene trenger forskjellige trenings-stimuli for å vokse optimalt. Det betyr at det må være variasjon i ukeprogrammet, og at du endrer treningsprogrammet fra tid til annen. 

 

Vennlig hilsen fysioterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Styrketrening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om styrketrening