Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange kalorier trenger jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvor mange kalorier treger jeg hvis jeg går tur med hunden min 35 minutter hver dag og sykler framfor tilbake fra skolen? Veier 45 kilo og er 162cm. Er jeg da inaktiv, litt aktiv eller aktiv. Svar på det<<<

Besvart 29.06.2019 10:39
 

Svar
Hei

Beklager at du får et sent svar.

Hvor mange kalorier hver enkelt trenger er individuelt. Det kommer an på flere faktorer, slik som: Kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitet og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil. 

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette, og i verste fall ende opp med å få en spiseforstyrrelse. Vi anbefaler ingen å telle kalorier.

Hvis du lurer på om vekten din er normal, kan du snakke med helsesykepleier på skolen din om dette.

Du har en aktiv hverdag ut fra det du beskriver her. Det anbefales at man er aktiv i minst 60 minutter hver dag. Noe jeg tror du er ut fra det du beskriver her. 

 

 
Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fysisk aktivitet i hverdagen - viktig og sunt

Studenter går opp trapp (Colourbox.com)

Helst bør du være aktiv minst en time hver dag. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse