Hopp til hovedinnholdet

Hvor viktig er det å tøye ut etter vektløftetrening?

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Hei, Jeg har begynt å trene vekter for å legge på meg. Hvor viktig er det egentlig å tøye/strekke ut etter en økt med trening? Trenger jeg å gjøre det i det hele tatt? Jeg har før spilt fotball, og da tøyet vi ut etter trening. Dog har jeg ikke sett så mye til dette hos vektløftere... Takker på forhånd!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Ved hard trening, som tung styrketrening med vekter, skal du være veldig forsiktig med å tøye ut. Muskelfibrene blir delvis slitt i stykker under treningen (det er oppbyggingen av denne belastningen som gjør muskelfibrene sterkere). Dersom du tøyer ut etter slik trening er det store muligheter for at du forstrekker fibrene ytterligere, noe som kan føre til lang restitusjonstid, eventuelt skader. Etter hard trening bør du kun tøye forsiktig hvis du skal tøye overhode. Det er greit å strekke enkelt ut, holde litt og slippe opp når det begynner å tøye i muskulaturen.

Uttøying virker skadeforebyggende, og det er derfor veldig lurt å tøye ut ofte, men da etter rolig trening eller uten noe trening i forkant. Hvis du er støl etter trening er det ikke lurt å tøye hardt. Det beste er om du varmer godt opp, uten å være støl fra annen trening, og tøyer godt og relativt lenge om gangen. Du kan ha både rolige økter hvor du tøyer godt, og harde økter hvor du ikke tøyer samme uke. Ikke tøy hardt ut etter hard trening eller når du er støl fra tidligere økter:) Tøy ut når du ikke er støl og gjerne etter rolige økter:)

Lykke til videre!


Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om kildekritikk?

Hvem står bak innholdet på Wikipedia?