Hopp til hovedinnholdet

Lyst til å bli modell. Tips til motivasjon for en sunn livsstil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no! Visste ikke helt hvor jeg skulle ta dette, men håper det går greit under Yrkesvalg. :) Jeg er en person som har lyst til å bli litt forskjellig; skuespiller, modell, sanger osv. Syns det virker veldig morsomt. Det er egentlig i det siste som jeg har fått tanken om modell, det virker spennende! Men det er litt jeg lurer på. Jeg får ofte høre av foreldrene mine at jeg har kroppen og utseende til å bli det. Folk sier ofte at jeg er tynn, høy og pen. (ikke ta meg som en selvopptatt person, for det er jeg ikke). Har egentlig ganske dårlig selvtillit. og ja, jeg er jo ganske tynn. Har også den høyden som trengs, og utseende er helt ok, tror jeg. men når jeg ser i blader, og ser på modeller, er jo de ikke tynne, de er SYKELIGE tynne!Og utrolig pene. Mange av dem hvertfall. Da tenker jeg jo "trenger jeg virkelig å være SÅ tynn for å være modell?". Da vet jeg ikke om jeg har noe sjangs. Jeg hadde kanskje vært tynnere om jeg ikke spiste så mye usunt som jeg gjør. I det siste har jeg drukket masse usunn drikke som brus, kakao,spist pizza, sjokoladekjeks og masse nøtter. Jeg trener litt, men ikke så ofte. Har dere noe tips for å få motivasjon til å slutte med det usunne, og heller begynne å trenne og spise sunt? :) Hva burde en jente på 14 år spise? Tips til motivasjon hadde kanskje hjulpet meg til å få bedre kropp og ikke minst helse. Som fører til bedre sjangse til å bli modell. Eller hva syns du/dere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

 

Så spennende at du har ønsker om ulike yrkesroller. Her skal du få noen tips til hvordan du kan leve sunt, og bygge deg sterk og frisk:)

 

Først litt om motivasjon til trening:)

1. Finn aktiviteter du liker å holde på med. Her kan det være lurt å prøve ut masse forskjellig, og gi ulike aktiviteter en sjanse. Du burde ikke stille for høye krav til egen prestasjon, da det er sjeldent at man er kjempe flink til noe man aldri eller nesten aldri har gjort tidligere. Det er ikke slik at du må begynne å løpe, eller trene på treningssenter, da all aktivitet utover hvile bidrar i positiv retning. Noen aktivitetsforslag kan være å gå på ski (rulleski), gå på skøyter (rulleskøyter), danse, jogge, sykle, svømme, turne, hoppe på trampoline, fekte, ulike kampsporter, friidrett, ulike ballspill (som volleyball, basket, håndball, innebandy, fotball ++), yoga, pilates, hjemmetrening eller gå lange turer i naturen. For å klare å opprettholde treningen over tid er det lurt å holde på med treningsaktiviteter du liker bedre enn andre. Husk at variasjon er bare bra, så hold gjerne på med masse forskjellig fysisk aktivitet:)

 

2. Sett av tid i hverdagen til trening. Først får oversikt over hverdagen. Når på dagen passer det å legge inn en treningsøkt? Minn deg selv på at trening skal være en viktig del av hverdagen, og du må sette av tid. Husk også at litt er bedre enn ingen ting, og 30 minutter her og der til trening har de fleste tid til.

 

3. Lag en enkel treningsukeplan, som forklarer når og hvordan du skal trene. Sett opp et hovedmål, som du skal jobbe mot i perioden fremover. I tillegg er det lurt å sette opp et mål for hver treningsøkt, eller for hver uke. Et eksempel på treningsukeplan (husk å velge aktiviteter selv):

- Mandag: kl 16. Gå til skøytebanen (15 min), spille bandy/ishockey (45 min), gå hjem (15 min). Mål med økta: Gå jevnt fort begge veier og ta i på skøytebanen

- Tirsdag: kl 18. Pilates hjemme etter video (45 min). Mål for økta: Følge instruktøren på videoen, og gjøre alt jeg kan for å fullføre hver øvelse

- Onsdag: Treningsfri, men gå tur med familie eller venner (1 time)

- Torsdag: kl 07.30. Jogge en tur før skolen (30-45 min). Mål for økta: Kun gå i de bratte motbakkene, ellers holde jevnt tempo

- Fredag: kl. 20. Yogakurs (1 time). Mål for økta: Følge instruktøren og holde konsentrasjonen oppe.

- Lørdag: Treningsfri

- Søndag: kl 11. Skitur med familie eller venner (2 timer). Mål for økta: Gå i relativt rolig og jevnt tempo, med korte pauser hvert 20. minutt. Kanskje lage en hoppbakke og ta noen hopp:)

 

Dette er som sagt et eksempel, og her er treningsmengden relativt stor hvis du ikke er vant til å trene så mye. Legg mengden slik det passer deg, men du må også presse deg selv litt! Det er viktig at du setter opp en plan du klarer å følge. Sett krav til deg selv, men målene må være oppnåelige. Hvis du opplever at du ikke vil trene en dag, prøv å press deg selv litt, og gi deg selv belønning når du har fulgt planen. Det er likevel viktig å være klar over at det er helt vanlig å oppleve motgang inn i mellom, og da er det viktig å holde fokus oppe, så vil medgangen igjen komme:) Husk også at ikke hver uke trenger å være like hard, men noe trening hver uke er lurt, så slipper du å begynne helt på nytt igjen flere ganger.

 

Prøv å se gleden i å være i aktivitet, og ha det moro med trening. Treningseffektene kan heller komme som en bonus. Det kan være lurt å finne noen å trene sammen med, eller du kan trene til musikk hvis du liker det. Finn ut selv hva du liker best, og gå for det:)

 

Kosthold: 

Om du vil ha et yrke som modell er det viktig at du tar vare på kroppen din, spiser sunt og tilfører kroppen både nok og næringsrik mat. Sulting og sykelig slanking fører bare til at man blir syk og ulykkelig. Dette gjelder selvfølgelig for alle, uansett hva man drømmer om å bli. For å være modell kreves det nok vel så mye at man er fornøyd med seg selv, har godt humør og en indre styrke. Det er jo en tøff bransje. 

God selvtillit og tilfredshet vil man kunne få ved å ta seg selv på alvor, og behandle kroppen bra. Kosthold er noe som er veldig viktig for at man skal føle seg vel, både psykisk og fysisk. Det er derfor flott at du ønsker å ta noen grep i forhold til å spise sunnere.

 

Det kan godt være at du ikke spiser nok mat. Sug etter mat med mye sukker og fett kommer som regel av at kroppen har fått for lite mat, og når man venter til man er veldig sulten er det lett å ty til usunn mat. 


Det er svært viktig at du spiser nok og næringsrik mat for å opprettholde en effektiv forbrenning og unngå å få mangler på sikt. Husk at du skal legge deg til en livsstil som du klarer å holde på for resten av livet, dette er den eneste nøkkelen til en sunn vekt. Derfor synes jeg du skal begynne å venne deg til å spise faste måltider, inkludert mellommåltider, og passe på at du spiser nok mat til alle disse måltidene.

 

Faste måltider krever litt planlegging, men dette vil hjelpe deg til å unngå de store utskeielsene i hverdagene. Faste måltider betyr at man spiser frokost, lunsj, middag og kvelds - og 1-2 mellommåltider. Maten bør være variert og rik på fiber, grønnsaker, frukt, magre meieriprodukter, belgvekster, magert kjøtt og mye fisk.

 

Pass på å spise sunt og variert. Komponer måltidene dine med mest av disse matvarene:

 • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger uten sukker, havregryn, byggryn, fullkornsris og fullkornspasta)
 • Magre meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage cheese, magre yoghurter uten sukker, mager gulost)
 • Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)
 • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, etc)
 • Egg
 • 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider.
 • Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør.
 • Linser, bønner og erter.

En god vane er å alltid spise grønnsaker/salat til hvert måltid og husk at vann er den beste tørstedrikken!

 

Smør alltid med deg en god matpakke, og ha f.eks litt ekstra brødmat, frukt og grønnsaker med som du kan spise når sulten melder seg mot slutten av skoledagen. Det er både lurt og sunt å spise et sunt mellommåltid mellom lunsj og middag, så man ikke risikerer å "skeie ut" med noe usunt, og/eller overspiser middag.

 

Du bør aldri trene på tom mage. Gjør du det, vil du merke at prestasjonen blir dårligere. Det vil si at du bør ha spist noe 1-2 timer før du trener. Etter du har trent må du også passe på å fylle opp med mat og vann, for å ikke miste muskelmasse. 

 

Du kan fint ta et lite kveldsmåltid, det trenger ikke være mye - kanskje et glass melk og en halv skive eller et knekkebrød med pålegg. Husk at det er lenge fra middag til frokost neste dag! 

 

Godteri, snacks, boller og brus bør man begrense til en dag i uken. Men det er lov å kose seg og unne seg litt godt når man har lyst til det. Så lenge man passer på mengdene og beveger seg går det greit. Det finnes mange sunne snacks og magrere alternativ enn de klassiske dessertene. 

For eksempel: 

 • Fruktsalat: Kutt opp forskjellig frukt du liker. Det er godt i seg selv, men smaker også godt med litt vaniljekesam.
 • Eplebiter med kaneldryss er en veldig smakfull snack når søtbehovet melder seg.
 • Kutt opp de grønnsakene du liker best og knask i vei. Man kan også lage en dipp av mager kesam til.
 • Cottage cheese med litt lett syltetøy
 • En kopp te og grov kavring med mager prim.

Husk at du fortsatt er tidlig i tenårene, kroppen din skal utvikle seg mye mer og bli mer kvinnelig i årene fremover. Skjelettet skal vokse seg sterkt og med menstruasjon mister du mye blod. Da er det viktig med et godt kosthold for å ha en sunn kropp som er godt ernært! For å nevne noen, er kalsium, jern, b-vitaminer, c-vitamin og d-vitamin, samt flerumettede fettsyrer (fra fisk) næringsstoffer som er meget viktige å få i seg gjennom kostholdet. For jenter er det spesielt viktig å ha noe fett tilgjengelig for produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen som gjør at jenter blir damer og at eggløsning holdes i gang og at de etter hvert kan bli gravide. Fettet på kroppen er også et energilager og det gir oss isolasjon så vi ikke så lett fryser.

 

Mitt beste råd er å ikke tenke så mye på vekt, men heller fokusere på å justere livsstilen din til noe som føles bra og gir deg overskudd! En livsstil er jo noe man skal ha for resten av livet, så det er viktig at det føles godt og ikke som et ork:)

 

Vennlig hilsen treningskonsulenten og ernæringsfysiologen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett